Crisi energètica

La inflació de l’eurozona escala cinc dècimes al juny, fins al 8,6%

  • La pujada de preus supera el 20% a Estònia i Lituània mentre que la taxa harmonitzada del 10% a Espanya ocupa la novena posició

  • L’energia acumula un encariment del 41,9% en els dotze últims mesos

La inflació de l’eurozona escala cinc dècimes al juny, fins al 8,6%

Feed

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La inflació de l’eurozona va escalar cinc dècimes al juny i es va situar en el 8,6% en taxa anual, segons les dades preliminars publicades aquest divendres per l’oficina d’estadística comunitària Eurostat.

Tanmateix, la inflació subjacent, que exclou l’energia i els aliments frescos per tenir uns preus més volàtils, es va situar el mes passat en un 3,7%, cosa que suposa una disminució d’una dècima en relació amb el mes de maig.

L’energia va repetir el sisè mes de l’any com a principal factor de l’increment dels preus, amb una taxa anual de creixement del 41,9% que suposa un augment de més de dos punts en comparació amb el mes anterior, però dos punts inferior al 44% observat al març.

El grup d’aliments, alcohol i tabac va accelerar al juny la pujada dels seus preus fins al 8,9% (davant el 7,5% del mes de maig) mentre que els béns industrials no energètics es van encarir el 4,3% (4,2% al maig) i els serveis, el 3,4% (al maig, el 3,5%).

Per països, les taxes d’inflació més grans es localitzen als països bàltics: Estònia (22%) Lituània (20,5%), Letònia (19%). Després d’ells segueixen Eslovàquia (12,5%), Grècia (12%), Eslovènia (10,8%), Bèlgica (10,5%), Luxemburg (10,3%). Espanya passa del lloc número 12 del mes de maig al 9 al juny, amb un índex harmonitzat de pujada de preus del 10%, dues dècimes per sota de l’indicador espanyol del 10,2%.

Notícies relacionades

A Alemanya, la taxa d’inflació va cedir cinc dècimes al juny, fins al 8,2%. A França va pujar set dècimes, fins al 6,5%; a Itàlia va escalar fins al 8,5% (1,2 punts més que al maig) i a Portugal, fins al 9% (davant el 8,1% del maig).

Les pujades mensuals més grans de l’índex preus es van concentrar a Estònia (2,8%), Grècia (2,5%) i Slovènia (2,3%). A Espanya la pujada mensual va ser de l’1,8%.

Temes:

Euro Energia IPC