Des de l’1 de setembre

El Govern rebaixa al 50% els abonaments de transport estatals i un 30% els autonòmics i locals

Pedro Sánchez explica les noves mesures que ha pres l’Executiu per pal·liar les conseqüències de la guerra a Ucraïna i de l’espiral alcista de la inflació, que es mantindran fins al 31 de desembre

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern ha aprovat aquest dissabte en un Consell de Ministres extraordinari la reducció del 50% dels abonaments de transport que presta l’Estat i del 30% de tots els abonaments que siguin gestionats per les comunitats autònomes i els ajuntaments. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que l’Executiu de coalició sufragarà aquesta mesura des de l’1 de setembre fins al 31 de desembre d’aquest any.

Sánchez ha explicat que el Govern posarà els recursos necessaris per rebaixar un 50% els abonaments mensuals o qualsevol títol de transport que estigui gestionat per l’Estat En aquest sentit, ha posat com a exemple els abonaments de Renfe. A més, sobre el transport que està en mans de les comunitats autònomes i els ajuntaments, l’Executiu aportarà la quantia necessària per reduir-los en un 30%. No obstant, les autonomies i les entitats locals podran completar aquesta reducció fins elevar-la al 50%.

L’Executiu de coalició ho ha aprovat en un Consell de Ministres extraordinari celebrat aquest dissabte en el qual han tirat endavant un nou reial decret llei amb mesures econòmiques i socials per fer front a les conseqüències econòmiques de la invasió d’Ucraïna i l’alça de la inflació. Segons ha explicat Sánchez, aquest nou paquet suposa una despesa superior als 9.500 milions d’euros i confien que serveixi per frenar la inflació en 3,5 punts percentuals.

Rebaixar la llum

El cap de l’Executiu també ha anunciat que tramitaran, via proposició de llei, la creació d’un nou impost per gravar els beneficis extraordinaris de les companyies elèctriques. Aquesta ha sigut una de les principals disputes al si del Govern de coalició, ja que Unides Podem exigia que es posés en marxa de manera immediata una figura similar. D’altra banda, ha assenyalat que l’Executiu limitarà el preu màxim de la bombona de butà.

Notícies relacionades

Entre les noves mesures que s’han inclòs en aquest reial decret hi ha la rebaixa de l’IVA de la llum, que baixarà del 10% al 5%. Aquesta mesura suposarà un cost de 220 milions d’euros trimestrals per a les arques de l’Estat. Segons els càlculs de l’Executiu, el cost total de rebaixar l’IVA del 21% al 5% ascendeix fins als 600 milions d’euros trimestrals i arriba als 1.800 milions d’euros també trimestrals si s’hi inclouen la resta de mesures que ha dut a terme prèviament: la pròrroga de la rebaixa de l’impost especial sobre l’electricitat i la suspensió de l’impost sobre el valor de la producció elèctrica.

 Tanmateix, des d’Unides Podem consideren que la rebaixa de l’IVA és una mesura «insuficient» i la vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, va elevar dilluns la pressió al PSOE per incloure propostes d’Unides Podem, com el xec de 300 euros per a les famílies més vulnerables. Per això, durant els últims dies s’ha intensificat la negociació entre les dues parts del Govern per consensuar les mesures que s’adoptaran.