Els comptes clars

Deu empreses reben el 68% dels grans préstecs del Govern

L’Estat rescata grups industrials i turístics afectats per la pandèmia, però també finança el desenvolupament de vacunes o l’extensió de la fibra ampla de nova generació

Deu empreses reben el 68% dels grans préstecs del Govern

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Gemma Martínez
Gemma Martínez

Directora adjunta d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

ver +

El Govern ha atorgat un centenar de grans crèdits a empreses espanyoles entre l’1 de gener del 2021 i el 20 de juny d’aquest any per un import conjunt de més de 2.300 milions d’euros. Així es desprèn de les dades oficials del Ministeri d’Hisenda revisades per EL PERIÓDICO referits a tots els préstecs subscrits pels diferents organismes de l’Administració de l’Estat en aquest període i l’import de les quals està per sobre dels 1,97 milions d’euros.

Les 100 operacions han sigut subscrites per 69 empreses, ja que algunes d’elles han formalitzat més de cinc operacions de finançament diferents. De l’anàlisi més detallada dels registres es desprèn que 10 empreses concentren el 68% del risc conjunt concedit per l’Estat en aquest període, dels citats 2.333 milions. Són l’enginyeria Técnicas Reunidas (340 milions repartits en diversos préstecs), l’operador turístic Avoris (320 milions), l’hotelera Hotusa (241 milions), l’aerolínia Volotea i el grup industrial Tubos Reunidos, seguits d’una altra empresa aèria (Air Nostrum),el grup d’enginyeria i béns d’equipament Duro Felguera, l’aerolínia Wamos, la cadena Hesperia i l’empresa d’aviació Plus Ultra. Entre les 10 acumulen un risc amb l’Estat de més de 1.600 milions.

La preponderància d’aquestes 10 és conseqüència de les dificultats que els sectors en els quals operen han travessat des de l’inici de la pandèmia fins ara. Els més afectats per les restriccions del coronavirus, com grans indústries i empreses de serveis turístics, van haver de demanar ajuda al Fons de Suport a la Solvència d’Empreses Estratègiques de la SEPI. Aquest mecanisme, dotat amb un total de 10.000 milions d’euros, va arrencar el juliol del 2020 i serà vigent fins al dia 30 de juny. El seu objectiu és aportar suport públic temporal per reforçar la solvència d’empreses no financeres que siguin considerades estratègiques per al teixit productiu nacional o regional. Entre el centenar de grans préstecs analitzats s’inclou l’últim aprovat per la SEPI abans-d’ahir a l’empresa basca fabricant de tecnologia per a energies renovables Vicinay Marine.

Els 2.333 milions concedits en aquest període analitzat inclouen altres operacions de finançament a empreses, no només els rescats de la SEPI, com els crèdits atorgats a la innovació a través del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTi). En aquesta última categoria entren diverses operacions subscrites per l’organisme amb l’empresa catalana Hipra, per més de 17 milions d’euros en conjunt. La companyia desenvolupa actualment la que serà la primera vacuna contra el coronavirus dissenyada a Espanya. El grup de defensa Airbus també ha rebut préstecs del CDTI, igual que l’empresa càrnia El Pozo Alimentación.

Notícies relacionades

El finançament de l’Estat beneficia, a més, grans corporacions com Telefónica (en el marc del programa d’extensió de la banda ampla de nova generació), Repsol i Renault (innovació en els dos casos), entre d’altres.

A l’extrem contrari, però molt més minoritàries, hi ha les operacions creditícies subscrites per pimes, segons les dades del registre del Ministeri d’Hisenda. El préstec de menor import entre els 100 analitzats és el de l’empresa andalusa de fertilitzants Abonos Jiménez, per 1,97 milions d’euros.

Temes:

Rescats