Subvencions

Com estalviar en la factura de la llum amb la rehabilitació energètica del teu edifici

Els fons Next Generation destinaran 480 milions d’euros a millorar l’eficiència dels edificis de Catalunya

L’Oficina Tècnica de Rehabilitació de Catalunya i els administradors de finques hi jugaran un paper fonamental

La rehabilitació energètica té una gran quantitat d’avantatges

La rehabilitació energètica té una gran quantitat d’avantatges / Cedida / Gena Meléndrez

5
Es llegeix en minuts

L’eficiència energètica és un dels punts febles del parc immobiliari de Catalunya. Principalment perquè més del 80% dels immobles ja estan obsolets. Molts van ser construïts abans que existís una normativa d’aïllament tèrmic que va arribar en la dècada dels 80 i uns anys abans del 2006, quan es va posar en marxa una normativa d’estalvi energètic.

Només una dada: després del transport, les edificacions suposen el 40% del consum energètic de la Unió Europea. La rehabilitació, doncs, és l’única mesura viable per capgirar aquesta situació i solucionar un problema que impacta en la capacitat econòmica dels ciutadans però, també, en matèria de sostenibilitat.

Per pal·liar aquest problema, els fons Europeus Next Generation destinaran a Catalunya, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, 480 milions d’euros que es repartiran en 5 programes. Un d’ells servirà per millorar els barris, un altre per a l’obertura d’oficines de rehabilitació, un altre a edificis, un quart per a habitatges i l’últim per a l’elaboració del llibre de l’edifici existent.

L’objectiu és rehabilitar un total de 1.500 edificis (que inclouen uns22.750 habitatges, aproximadament) abans de 2023 i uns 65.000 abans de finals de l'any 2026.

Quins beneficis aporta la rehabilitació energètica?

La rehabilitació energètica de l’edifici aporta una sèrie de beneficis que resulten atractius i pels quals val la pena apostar:

  • Estalvi en la factura de la llum: Aquest benefici repercuteix directament en la butxaca. Una bona eficiència energètica redueix el consum d’energia utilitzat per a escalfar o refredar la llar i, per tant, la factura energètica es redueix.

  • Confort i regulació tèrmica: L’aïllament tèrmic és una de les claus per a aconseguir més eficiència energètica. Un bon aïllament manté la temperatura adequada tant a l’hivern com a l’estiu i millora el confort de la llar.

  • Combatre el canvi climàtic: La reducció del consum energètic també té un impacte positiu en l’empremta de carboni que generen les llars.

  • Deduccions fiscals: Entre el 6 d’octubre de 2021 i fins al 31 de desembre de 2023, els propietaris d'habitatges que s’hagin sotmès a un procés de rehabilitació energètica podran deduir-se fins a un 60% del que paguen de les obres si compleixen uns requisits.

El paper dels Administradors de Finques

Els Administradors de Finques jugaran un paper molt important en l’impuls dels processos de rehabilitació energètica que derivin del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. El Consell de Col·legis Territorials d’Administradors de Finques de Catalunya i l’Agència d’Habitatge de Catalunya (AHC) han arribat a un acord en el que el primer ha creat l’Oficina Tècnica de Rehabilitació de Catalunya (OTRC) a la seu del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona – Lleida (CAFBL).

El principal objectiu d’aquesta oficina, que servirà de nexe entre l’administració pública i la societat, serà coordinar, informar i facilitar la gestió de les ajudes i la prestació de serveis que contribueixin a implementar i gestionar integralment projectes de rehabilitació energètica en l’àmbit residencial.

Es destinaran 480 milions dels Fons Next Generation a la rehabilitació energètica



/ Cedida / Albert González

«Hem apostat pels administradors de finques com a prescriptors que han de fer possible aquesta rehabilitació energètica. Serà important que els ciutadans entenguin la importància d’aquest projecte, convèncer-los dels beneficis i facilitar-los el camí perquè es puguin acollir a les subvencions dels Next Generation», va assegurar Carles Sala i Roca, secretari d’Habitatge i Inclusió Social, durant la presentació de l’OTRC.

Requisits per obtenir les subvencions

Per poder obtenir les subvencions dels Next Generation per a la rehabilitació energètica d’edificis s’han de complir alguns requisits. És imprescindible disposar de la Inspecció Tècnica de l’Edifici (ITE) i del Certificat d’Eficiència Energètica (CEE), a més de:

  • Si amb les obres es redueix un 30% del consum d’energia no renovable

  • Si es redueix un 25% en la zona climàtica C o un 35% en les zones D i E en la demanda energètica anual global de calefacció i refrigeració.

  • Si en els últims 4 anys s’han dut a terme intervencions de millora en l’eficiència energètica en les quals es pugui acreditar el segon punt. En cas de no complir aquest requisit, es podrà sumar aquesta actuació amb la reducció que es podria aconseguir en una de nova.

  • Els edificis amb protecció històrica i arquitectònica demostrable no hauran de complir la reducció de demanda sempre que presentin els punts en els quals estan limitats.

Com funciona l’OTRC amb els col·legiats?

Un dels papers fonamentals que jugarà l’OTRC serà el suport als Administradors de Finques perquè coneguin tot allò que fa referència a aquestes ajudes. Aquesta funció és fruit d’un dels requisits de l’acord firmat amb l’AHC. Quins recursos s’han posat en mans dels col·legiats?

  • Formació: En aquestes formacions telemàtiques i presencials s’explicaran les condicions i els requisits tècnics i jurídics de la subvenció, les mesures d’excepció fiscal aplicables, les condicions de crèdit que ofereixen les entitats financeres, el protocol d’actuació documental administratiu i les modificacions del Llibre V del Codi Civil de Catalunya.

  • Assessorament: Aquest assessorament es desenvoluparà amb l’assessoria d’arquitectura del CAFBL i s’atendrà qualsevol consulta dels col·legiats amb cita prèvia. A més, un tècnic extern els oferirà una orientació de millora energètica prèvia al procés.

  • Acompanyament: Hi haurà una atenció i seguiment personalitzat als col·legiats en el control i la correcció d’esmenes i errors documentals. També es facilitarà l’operativa econòmica i administrativa de la retribució dels drets als AFC.

  • Difusió de les condicions del programa de subvenció a la rehabilitació: L’OTRC també durà a terme una difusió per als Administradors de Finques col·legiats amb cartes, contingut informatiu a la plataforma del programa de rehabilitació, amb la instal·lació d’un bàner accessible des del web de cada col·legi d’Administradors de Finques de Catalunya i amb la col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona (CAATEEB) per donar informació conjunta i coherent.

Per obtenir més informació sobre les subvencions ofertes per a la rehabilitació energètica i l’OTRC, es pot consultar el seu web.