Crisi energètica

Brussel·les s’ofereix a pagar part de les de connexions de llum i gas entre Espanya i França

Planteja utilitzar fons del pressupost comunitari per a les interconnexions si els dos països ho demanen quan ampliïn els seus Plans de Recuperació per adaptar-los a l’estratègia de la UE per desconnectar-se de Rússia

Brussel·les s’ofereix a pagar part de les de connexions de llum i gas entre Espanya i França
3
Es llegeix en minuts
David Page

Europa s’ha llançat a reforçar la seva autonomia energètica i desenganxar-se del petroli i el gas procedents de Rússia. La Comissió Europea ha proposat una estratègia, denominada RePower EU, amb inversions per 210.000 milions amb aquest objectiu. I en aquest paquet d’iniciatives, Brussel·les ha col·locat la construcció de noves interconnexions energètiques entre estats membre com una de les mesures prioritàries per reduir l’enorme dependència que la Unió Europea té dels hidrocarburs de Rússia.

Espanya ha estat denunciant l’últim any els efectes que té per a la seva economia i el seu mercat elèctric la baixíssima interconnexió elèctrica que té amb Europa (equivalent a només el 2,8% de l’energia), cosa que ha facilitat que la Unió Europea permeti al Govern prendre mesures especials i diferenciades a la resta de països europeus com intervenir el mercat elèctric posant un preu màxim al gas.

I l’Executiu espanyol també ha reclamat reactivar el projecte de construir un nou gasoducte amb França pel Pirineu català (denominat MidCat), però condicionant-lo que la infraestructura no la paguin els consumidors espanyols, que pot reconvertir-se en el futur per transportar hidrogen verd i que França recolzi decididament la iniciativa per connectar la xarxa gasista espanyola amb la del centre d’Europa.

La Comissió Europea ha identificat l’establiment de noves connexions de llum i de gas entre Espanya i França com una iniciativa clau per impulsar l’estratègia RePower EU, i s’obre a finançar parcialment la construcció de les xarxes amb pressupost comunitari i al qual Madrid i París també utilitzin fons europeus del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) per pagar els projectes.

«La construcció de noves xarxes elèctriques i de gas són una prioritat per aconseguir els objectius del RePower EU. Els projectes podran comptar amb una part de finançament europeu. I segurament fons comunitaris finançaran parcialment aquestes infraestructures», apunten fonts coneixedores de la situació, que confirmen que Brussel·les permetrà a Espanya i França no només utilitzar fons dels seus respectius Plans de Recuperació, també sol·licitar a la UE finançament específic addicional del pressupost comunitari per costejar les obres amb fons d’altres programes.

Els governs dels Vint-i-set hauran de modificar els seus plans de recuperació per adaptar-los a les propostes de la Comissió Europea per desenganxar-se dels hidrocarburs russos. Els estats membre disposen fins al 30 de gener del 2023 per presentar addendes als seus plans per incloure noves iniciatives, inversions i reformes lligades als objectius del RePower EU i captar més fons europeus per finançar-les.

Espanya i França, a les quals Brussel·les ha recomanat per partida doble incrementar les seves interconnexions, podran incloure en aquestes addendes al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència la proposta de construir noves xarxes elèctriques i nous gasoductes per utilitzar fons del MRR i optar a fons extra d’altres programes comunitaris per pagar les infraestructures.

Més fons per desconnectar-se de Rússia

Notícies relacionades

A l’espera d’aconseguir el suport dels governs nacionals en el Consell Europeu, Brussel·les ha proposat pagar part de les inversions necessàries per impulsar la independència energètica de Rússia amb el Mecanisme de Recuperació i Resiliència nascut per frenar la crisi econòmica provocada per la pandèmia i que comptava amb un pressupost de 672.500 milions d’euros fins al 2026, tant en transferències no reemborsables com en préstecs a baix interès per als països.

La Comissió Europea vol injectar 20.000 milions d’euros extra procedents dels ingressos de les subhastes de drets d’emissió de CO2 a l’MRR per finançar les noves inversions lligades a iniciatives energètiques per repartir-lo entre els estats membre. A més, permetrà als governs nacionals redirigir de manera voluntària part dels fons de cohesió ja adjudicats i part del pressupost de la Política Agrària Comuna (PAC) per pagar les noves inversions vinculades al RePower EU, amb la possibilitat d’injectar 26.900 milions i 7.500 milions addicionals, respectivament.