Supera els 114 punts

La prima de risc espanyola puja al seu nivell màxim en dos anys

El diferencial arriba a un màxim intradia superior als 114 punts, una cosa inèdita des de maig del 2020

La prima de risc espanyola puja al seu nivell màxim en dos anys
2
Es llegeix en minuts

La prima de risc oferta als inversors en bons espanyols a 10 anys respecte als seus homòlegs alemanys ha registrat un repunt aquest dilluns que ha portat el diferencial a registrar el seu nivell més gran des de maig del 2020, al superar els 114 punts.

En concret, tot i que la prima de risc ha iniciat la jornada en els 110,6 punts, per sota dels 113,8 enters en què va tancar divendres, després de la intervenció de la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, el diferencial ha arribat a un màxim intradia passada la mitja sessió de 114,7 punts.

La prima espanyola no se situava en aquest nivell des de maig del 2020, just en la pitjor part de la pandèmia. L’increment registrat aquest dilluns suposa una nova alça. En els últims mesos, els rendiments del mercat secundari de deute han anat a l’alça, igual com els diferencials. Al gener, la prima de risc espanyola se situava en l’entorn dels 67 punts bàsics.

Lagarde ha apuntat aquest dilluns a la reunió del Consell de Govern de l’entitat prevista per al mes de juliol com el moment oportú per emprendre la primera pujada dels tipus d’interès de la zona euro en més d’una dècada.

«Espero que les compres netes sota (el programa) APP acabin molt aviat en el tercer trimestre. Això ens permetria una pujada de la taxa en la nostra reunió del juliol, en línia amb la nostra orientació a futur», assenyala la francesa en un article publicat al blog del BCE.

Respecte al rendiment obtingut en el mercat secundari pels bons espanyols a 10 anys, aquest dilluns han iniciat la sessió situats en el 2,113%, després del 2,082% en el qual van tancar divendres. El màxim intradia s’ha situat en el 2,123%.

Del seu costat, el ‘bund’, el bo alemany amb venciment a una dècada, registrava en l’obertura un rendiment del 0,976%, tot i que durant les primeres hores de la sessió ha registrat un màxim intradia del 0,996% i un mínim del 0,931%.

Notícies relacionades

Respecte a altres economies de l’euro, els bons italians han iniciat la sessió en el 3,011%, amb màxims del 3,044%, mentre que els grecs han assolit el 3,747%, després d’haver obert en el 3,741%. El rendiment dels bons portuguesos amb venciment en 10 anys era en l’obertura del 2,144%, tot i que ha arribat a cotitzar en el 2,176%.

En els últims mesos, en un context d’elevada inflació i normalització monetària, la cotització dels bons sobirans en els mercats secundaris ha registrat increments en els seus rendiments. Al desembre, el bo alemany cotitzava en el -0,388%, mentre que l’espanyol estava situat en el 0,309%; l’italià, en el 0,895%; el grec, en el 1,206%; i el portuguès, en el 0,264%.

Temes:

Prima de risc