Evasió tributària

La hisenda catalana aflora 338,5 milions per frau fiscal, un xifra rècord

L’Agència Tributària va practicar 25 liquidacions per deslocalitzacions fictícies a l’estranger per 27,5 milions

La hisenda catalana aflora 338,5 milions per frau fiscal, un xifra rècord

Ferran Nadeu

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La hisenda catalana va assolir l’any passat un màxim de frau fiscal aflorat, amb 338,5 milions d’euros, gairebé el 55% més que en l’exercici precedent a través de 52.913 actuacions. L’impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats és el que que va registrar més actuacions amb 33.975 però per import els grans van ser successions i donacions, amb 146 milions, el 43% del total i patrimoni, amb 100,8 milions, el 30% del total.

Al seu torn es van practicar 45 liquidacions per canvis de residència ficticis, cosa que suposa el 15% més que l’exercici anterior, que van permetre aflorar 28,7 milions, un 97% més que un any abans, en el seu major pels impostos de patrimoni i successions i donacions. Destaquen 25 liquidacions per deslocalitzacions fictícies a l’estranger per 27,5 milions i 20 actuacions per canvis de residència ficticis a altres comunitats autònomes van proporcionar 1,2 milions.

Inspecció és en l’àmbit en el qual més recursos es van aflorar, amb el 65% del total. Aquestes dades les han presentat el conseller d’Economia, Jaume Giró, acompanyat per la secretària d’Hisenda, Marta Espasa; i el director general de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), Eduard Vilà, en el marc del ‘Pla de prevenció i reducció del frau fiscal i de foment de les bones pràctiques tributàries 2019-2022’ corresponent a l’exercici 2021.

Notícies relacionades

Giró ha tornat a rebutjar que Catalunya sigui un infern fiscal i ha considerat el frau com la conducta que mereix el menyspreu més gran perquè afecta tota la societat, i, particularment contra les persones més fràgils i vulnerables. El conseller ha afirmat que el seu objectiu és «fer de Catalunya un infern per als defraudadors fiscals». En aquest sentit han destacat la pròxima incorporació 20 persones en el cos d’inspectors i 120 en el de gestors tributaris.

Espasa ha destacat que malgrat la pandèmia, s’han assumit el 75% de les mesures previstes en el pla i el 17% ho han sigut parcialment. La secretària d’Hisenda ha ressaltat que les actuacions portades a terme van permetre arribar a un màxim històric en l’import de frau descobert. En l’exercici anterior es va arribar als 218,9 milions.