Ocupació pública

Hisenda estudia una oferta pública de 23.000 places per a l’administració central

  • Els sindicats qualifiquen d’«insuficient» l’oferta pública d’ocupació i alerten que el 60% de la plantilla de l’AGE es jubilarà la pròxima dècada

monterook

monterook

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri d’Hisenda i Funció Pública encara la negociació preliminar de l’oferta pública d’ocupació (OPE) del 2022. La proposta que el departament liderat per María Jesús Montero els ha posat sobre la taula a les centrals rondaria les 23.000 places per a l’administració general de l’estat (AGE), segons confirmen diverses fonts sindicals consultades. Al que se sumaria una altra oferta d’estabilització per a interins d’entre 4.500 i 5.000 places. Aquesta quantia seria «insuficient» a ulls dels representants dels treballadors, ja que malgrat superar les xifres de la de l’any anterior no habilita prou incorporacions per compensar la pèrdua d’efectius acumulada de l’última dècada de retallades. Des de Funció Pública ni confirmen ni desmenteixen les xifres esmentades i al·leguen que encara no han convocat la taula general on s’acabarà de decidir l’OPE d’aquest any.

Les negociacions estan en fase final, ja que la nova llei per estabilitzar l’ocupació en la funció pública obliga les diferents administracions a publicar les seves ofertes d’estabilització abans de finalitzar el mes de maig. I les centrals confien a poder ampliar la quantia de places que des d’Hisenda se’ls ha remès de moment. Consideren que pressupostàriament hi ha marge i que l’administració central necessita reforços. Segons càlculs sindicals, en l’última dècada s’han perdut entre 54.000 i 60.000 treballadors per jubilació i no reposició. «La viabilitat de l’administració general de l’estat està molt compromesa a mitjà termini. En 10 any es jubilarà el 60% de la plantilla», alerten des de CSIF.

Notícies relacionades

Des de CCOO calculen que una oferta adequada seria pujar les places de nou ingrés fins a les 15.000 i les de promoció interna fins a 10.500, deixant una oferta pública de 25.500 places. «És clau accelerar els temps per a la cobertura de places, no pot ser que esperem fins a tres anys», alerten des de la central. Des de CCOO expliquen que han plantejat a Hisenda contractar com a interins una part d’aquells que passin l’oposició perquè s’incorporin immediatament i després s’estabilitzin quan ja els designin formalment la plaça. Però que l’opció esmentada els hi ha negat.

«No entenem com el Govern no assumeix un pla d’ocupació plurianual», es queixen des d’UGT. Aquesta és una reivindicació compartida i reiterada entre les centrals per poder traçar a llarg termini un pla de relleu dins de l’envellida AGE, però al Ministeri liderat per María Jesús Montero no ho comparteixen.