Ocupació pública

L’Ajuntament i la Diputació de Barcelona oferiran 3.656 places per a l’estabilització d’interins

  • Així es distribueixen les 46.828 places que oferirà la Generalitat de Catalunya

L’Ajuntament i la Diputació de Barcelona oferiran 3.656 places per a l’estabilització d’interins

Archivo

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les administracions públiques ultimen durant aquestes setmanes les seves ofertes públiques d’ocupació per estabilitzar els milers d’interins que s’ha anat acumulant durant les últimes dècades de retallades i falta d’oposicions. Després que la Generalitat de Catalunya consensués amb els sindicats més representatius el detall de les places i els cossos amb més temporals que en realitat estan exercint funcions estructurals, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació són les dues institucions de Catalunya amb un volum més gran d’eventuals. Segons dades recopilades per EL PERIÓDICO de fonts de tots dos organismes, consistori i Diputació faran públic en els pròxims dies les ofertes públiques que entre totes dues sumaran 3.656 places.

La nova normativa aprovada a finals del 2021 té per objecte reduir els elevats nivells d’eventualitat que arrosseguen la funció pública a tot Espanya i que es concentren especialment en els serveis gestionats per les comunitats autònomes i els ajuntaments. I per la qual la justícia de la Unió Europea ha censurat el Regne d’Espanya en diferents ocasions, determinant que fins ara l’Administració ha incorregut en un abús sistemàtic de la figura de l’interí i que la llei espanyola no contemplava mecanismes de correcció i penalització en cas d’aquesta.

És per això que el Govern es va veure obligat a confeccionar –i pactar amb sindicats i partits– una nova llei per estabilitzar de manera massiva els milers d’interins ocupats en les diferents administracions de tot Espanya. Entre aquestes l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, que entre el seu personal de serveis socials, administratius o d’atenció a la ciutadania, entre d’altres, tenen milers d’eventuals que haurien de ser fixos. Concretament, fonts del consistori barceloní xifren en 2.000 les places d’interins a estabilitzar que inclourà la seva oferta pública d’ocupació. El detall concret, així com els criteris o quants aniran per concurs de mèrits o d’oposició, es farà públic en els pròxims dies.

Notícies relacionades

I des de la Diputació i els seus organismes autònoms el nombre d’interins a estabilitzar ja està definit i és una cosa menor, de 1.656 places. Les negociacions entre la direcció de la Diputació i els sindicats amb representació majoritària estan més avançades i ja tenen definit el detall dels mecanismes a través dels quals realitzaran aquesta estabilització. D’aquest total de places, 273 aniran pel sistema de concurs oposició amb reglamentació especial, i 1.383 per la via del concurs de mèrits. Aquest últim mètode no contempla examen i el postulant es limita a acreditar experiència i mèrits. Aquests criteris de selecció, no obstant, encara no estan definits i es donaran a conèixer en els «pròxims dies», segons expliquen fonts de la institució presidida per Núria Marín.

Legalment totes les administracions tenen l’obligació de publicitar abans de l’1 de juny d’aquest any les seves ofertes públiques d’ocupació extraordinàries per estabilitzar els seus interins en frau. Aquest procés serà únic en el temps –llevat que s’aprovés una nova llei– i no repetible, a fi de reduir de manera dràstica la temporalitat en un termini breu. La normativa estatal contempla que totes les administracions tinguin una temporalitat mitjana inferior al 8% abans del 2025. Una vegada conegudes les places públiques ofertes, abans d’acabar aquest any els diferents organismes aniran fixant les dates dels exàmens i, posteriorment, fent públiques les notes i el procés i termini d’incorporació dels nous funcionaris.