Sant Isidre 2022: ¿Com serà l’agricultura del futur?

Grupo Sipcam ofereix solucions per aconseguir cultius més eficients i collites de més qualitat mitjançant el desenvolupament tecnològic i criteris de sostenibilitat

Sant Isidre 2022: ¿Com serà l’agricultura del futur?

Cedida / SIPCAM

5
Es llegeix en minuts

El 15 de maig se celebrarà, com cada any, la festivitat de Sant Isidre llaurador, el patró dels agricultors. En una data tan important per a la professió és important visualitzar l’evolució del sector en les últimes dècades i analitzar els reptes actuals i de futur als quals s’enfrontaran els agricultors.

L’agricultura ecològica és un dels àmbits amb més afecció econòmica i social a Espanya. «Es tracta d’un pilar fonamental que la Unió Europea vol potenciar mitjançant les noves polítiques del Pacte Verd Europeu», explica Daniel Mulas, responsable de Productes de Biocontrol i Biòtics de Sipcam Iberia.

Entre 1995 i 2018, segons dades de la Generalitat de Catalunya, la superfície dedicada als cultius ecològics va passar de 5.000 hectàrees a 210.000. Un creixement que ha anat acompanyat d’una demanda interna.

Com estableix l’informe ‘El futur del sector agrícola espanyol’, elaborat per PWC i Aepla, «el sector agrícola està molt arrelat en l’economia, la societat i el territori d’Espanya que genera riquesa no únicament a través de la seva pròpia activitat, sinó també en la resta de l’economia gràcies a la seva interrelació i capacitat d’arrossegament sobre altres sectors».

Així, «el sistema agroalimentari constitueix la segona indústria del país, molt pròxima al turisme, amb una contribució del 10,6% al PIB i del 14,2% de l’ocupació», apunta el monogràfic.

La facturació mitjana anual se situa per sobre dels 20.000 milions d’euros, genera entorn de 750.000 llocs de treball i el valor afegit brut (VAB) del sector ha mantingut una tendència relativament estable i a l’alça.

Tot i que les dades són complaents és un sector arrelat en el sistema productiu del país, el sector agrícola s’enfronta a grans reptes amb una evidència estadística que reflecteix una realitat menys optimista. 

Els reptes del sector agrícola

Tres de cada cinc agricultors té més de 55 anys a Espanya. El relleu generacional representa un dels grans problemes que travessa l’agricultura. Un que, a més, s’accentua a l’incloure la variant de la innovació tecnològica. La poca rendibilitat, la baixada de preus i les dificultats d’accés a la terra podrien justificar aquesta falta de mà agrícola jove i digitalitzada

La recol·lecció i l’anàlisi de dades en temps real seran cada vegada més necessaris en el sector, segons l’estudi citat anteriorment, i també emergiran nous competidors a mesura que la tecnologia i la innovació donin pas a nous avantatges competitius i n’incrementin la productivitat, etc.

«En aquest context», matisa el text, «el sector agrícola no només no serà aliè a aquests avenços, sinó que serà un dels principals àmbits d’aplicació, una situació que provocarà una profunda transformació tant de l’activitat agrícola com de les seves relacions amb la resta d’agents del sector i amb els consumidors». 

La sostenibilitat i el respecte pel medi ambient seran clau en aquestes noves tècniques de cultiu i explotació. Això es traduirà en la modificació genètica del cultiu (OMG), la mecanització de la tasca agrícola a través de nova maquinària, introducció de noves tecnologies de la informació per automatitzar la gestió de les explotacions o, entre d’altres, la integració de diverses bases de dades.

Els quatre vessants del futur agrícola

Les condicions climatològiques favorables és una de les fortaleses del sector a Espanya, així com els alts estàndards de qualitat i seguretat. Respecte a les seves debilitats, l’estructura empresarial «atomitzada» i la poca coordinació entre els diferents agents del sector implicats constitueixen un gran factor de risc per al sector junt amb l’infrafinançament.

La creixent demanda d’aliments, l’avenç tecnològic i la capacitat d’atracció de nous perfils joves i digitalitzats, com destaca el monogràfic de PWC i Aepla, són les oportunitats de l’agricultura. Però l’escassetat actual de R+D agrícola, la fixació de preus a partir de mercats internacionals, l’aparició de nous competidors i l’emersió de noves plagues i malalties com el cotonet de Sud-àfrica són alguns dels factors que l’amenacen.

Segons l’informe ‘Visió sobre el futur d’Europa. Cinc passos per promoure la innovació, la competitivitat i la productivitat sostenible’, una millora en el desenvolupament de la innovació agrícola podria proporcionar el 2050 un 67% més d’aliments amb preus un 50% inferiors, així com reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle o promoure la conservació de la biodiversitat generant, en tot aquest procés, beneficis tant per a l’agricultor com per a l’entorn.

Sipcam Iberia, porta oberta a la innovació del sector

«¿Afrontarem amb èxit tots els reptes de l’agricultura?» Aquesta és la pregunta que es faSipcam Iberia, empresa especialitzada en la fabricació i comercialització de productes fitosanitaris, bioestimulants i nutricionals per a l’agricultura. 

Establerta a Sueca i amb una gran trajectòria que va des de 1974, Sipcam Iberia no només destaca per la seva gran varietat de productes, sinó que el seu valor diferencial rau en l’assessorament integral que l’agricultor té al seu abast i a través del qual pot aconseguir cultius més eficients i collites de més qualitat.

La mercantil valenciana, alineada amb la transformació sostenible i tecnològica del sector, ofereix alternatives aptes per a l’agricultura ecològica amb productes de bioprotecció que ajuden a controlar les plagues, entre altres opcions.

A més, seguint amb un dels seus objectius fundacionals –aplicar solucions innovadores d’investigació i desenvolupament agrícola–, l’empresa va desenvolupar el 2020, amb la Universitat de Còrdova, la Càtedra de Transformació Digital, també coneguda com a Càtedra Sipcam.

Un projecte que permet als professionals del sector desenvolupar les seves habilitats digitals i assabentar-se de les últimes tendències en les TIC i en l’anàlisi de dades per adaptar-les a l’entorn agrícola.

Entre els seus objectius destaquen, entre altres aspectes, el desenvolupament i la implantació d’assistents virtuals, xarxes de sensors pròxims i remots i la modelització mitjançant computació al núvol.

A més, vol promoure una agricultura sostenible basada en l’agricultura de conservació i de precisió, en l’ús de noves molècules que afavoreixin el desenvolupament dels cultius i la reducció de l’ús de productes fitosanitaris.

Sota les premisses de sostenibilitat i màxim rendiment del cultiu, Sipcam Iberia va llançar l’any passat un nou software de nutrició vegetal anomenat Crop Balance. Aquesta eina fomenta un ús més racional i responsable dels nutrients per part de l’agricultor, el que permet millorar la qualitat de la collita sense necessitat d’aplicar fitosanitaris de més perquè, com afirma Xosé Lois Devesa, country manager de la companyia, «no sempre més és millor. El que necessten els professionals del sector és un adob intel·ligent».

Notícies relacionades

Sipcam Iberia, amb més de 50 anys de nutrició vegetal a la seva esquena, avança en el seu propòsit d’ajudar l’agricultor i fomentar un ús racional, sostenible i compromès amb el medi ambient de tots els productes que desenvolupa