AGRICULTURA

Azadiractin, la clau per evitar les plagues de l’enciam al camp

Aquest compost d’origen natural aconsegueix un gran efecte sobre múltiples insectes, i en redueix la mobilitat i la capacitat alimentària

També és eficaç sobre les larves i, per tant, acaba amb les plagues des del seu origen

Azadiractin, la clau per evitar les plagues de l’enciam al camp
4
Es llegeix en minuts

En l’actualitat, la protecció dels cultius davant les plagues continua sent una de les principals preocupacions del camp, malgrat els avenços tecnològics i l’augment de formació especialitzada que posseeixen els professionals del sector. Les tres principals causes són la reducció de substàncies actives insecticides disponibles, els avenços en control biològic de plagues i malalties i les tendències i demandes emergents dels consumidors, que estan cada dia més conscienciats sobre la producció ecològica i sense residus.  

La clau rau a trobar la manera de protegir els cultius hortícoles, de la manera més sostenible i rendible, de plagues com els nematodes, que són petits cucs que afecten sobretot l’arrel dels cultius del tomàquet, pebrot, cogombre, meló i maduixa, per exemple. O també, de les plagues d’artròpodes com pugons, erugues, mosca blanca, minadors dels fulls, ortòpters, aranya vermella o trips, que poden danyar pràcticament tota mena de cultius. 

Un dels principals cultius que es beneficien en aquesta època de l’any de l’Azadiractin és l’enciam , que es pot veure afectat per insectes com els nematodes, el cuc gris, la mosca blanca i trips, entre altres plagues. 

Azadiractin i SIPCAM, 25 anys dedicats a la bioprotecció de cultius hortícoles 

Azadiractin i SIPCAM, 25 anys dedicats a la bioprotecció de cultius hortícolesL’ús de substàncies naturals en la protecció de cultius és tan antic com la mateixa agricultura. és una d’elles, una matèria activa d’origen botànic (arbre Azadirachta Indica), que compta amb un gran reconeixement per la seva eficàcia contra múltiples plagues de l’enciam, un cultiu que es troba en el moment ideal per a la seva aplicació. El seu efecte insecticida i repel·lent, juntament amb la seva absència de toxicitat per a les persones i animals, l’ha convertit en una aposta guanyadora per als agricultors d’hortícoles, ja que permet obtenir aliments sans, saludables i sostenibles.  

El Product Manager de Biocontrol i Biòtics de SIPCAM IberiaDaniel Mulas, explica la raó de la llarga i exitosa trajectòria d’Azadiractin: «El primer bioinsecticida que es va començar a comercialitzar a Espanya compost per Azadiractin A va ser AZATIN el 1995. A diferència d’altres solucions de més fàcil maneig que s’oferien en aquell moment, aquest producte garantia un menor impacte mediambiental i menys residus a la collita. Les dues qualitats, tan noves per a l’època, van destacar entre els professionals del camp i van convertir SIPCAM en l’empresa pionera en un mercat emergent». El producte va canviar de nom comercial convertint-se en un producte consolidat per als agricultors més avançats en les tendències i demandes del sector. Avui dia el producte emblemàtic és ZENITH® A26 continua funcionant com el primer dia. 

Zenith® A26, la millor defensa davant el creixement i desenvolupament de les plagues 

Zenith A26, la millor defensa davant el creixement i desenvolupament de les plaguesIgual com les necessitats dels agricultors han anat canviant amb el temps, també ho ha fet aquest compost ja que, a l’analitzar-se químicament en profunditat, s’han identificat variants de la molècula Azadiractin. Per això, es poden trobar al mercat productes fitosanitaris compostos per Azadiractin A, Azadiractin B i successives formesdiferents entre elles, però amb una mateixa missió: l’acció insecticida.  

De totes aquestes possibles formes, la Unió Europea va prendre l’Azadiractin A com l’oficial, una composició que es pot trobar en etiquetes com la del bionematicida ADINA de SIPCAM Iberia. Al seu torn, aquesta matèria activa també pot utilitzar-se en altres bioprotectors com és el cas de ZENITH® A26, un insecticida ecològic que interfereix en el creixement i desenvolupament de les plagues.  

Els dos productes són un exemple del potencial que té aquesta substància d’origen natural i líder al mercat ecològic. «No hi ha gaires eines que controlin tantes plagues com ZENITH® A26. Després de 20 anys utilitzant aquesta molècula de SIPCAM, un dels seus principals atractius és la capacitat de barrejar-se molt bé amb altres productes per al control d’oïdi i míldiu en els meus cultius», explica José Miguel Moreno Cano, agricultor de cogombre holandès ecològic a Almeria.

¿Com actua l’Azadiractin? 

¿Com actua l’Azadiractin?Azadiractin A permet als agricultors com José Miguel combatre plagues més complicades com Tuta Absoluta, mosca blanca o trips en cultiu ecològic, un aspecte positiu que altres solucions de biocontrol no ofereixen. «A més, al tenir registre d’ecològic em permet utilitzar-lo de manera freqüent sense cap tipus de problema a l’hora de vendre el gènere, ja que està permès per totes les comercialitzadores de la zona», afegeix. 

Azadiractin és un compost multifuncional, però algunes de les característiques més destacables són

  • Evita que les larves arribin a estat adult. 

  • Redueix la voracitat de les plagues. 

  • Actua com a repel·lent, mantenint les plagues lluny del cultiu. 

La matèria activa Azadiractin compleix 25 anys a SIPCAM celebrant un nou certificat en agricultura Biodinàmica per Demeter International. Però no només està limitada a l’agricultura ecològica o biodinàmica ja que, en la convencional, si l’agricultor utilitza fitosanitaris químics, pot aplicar ADINA a posteriori amb els avantatges de reduir el nombre de residus de fitosanitaris. 

SIPCAM Iberia, pioners en bioprotecció 

Notícies relacionades

SIPCAM Iberia, pioners en bioproteccióEduardo MoleroDelegat de Màrqueting Operatiu especialitzat en cultius hortícoles de la companyia, recomana als agricultors una aplicació de l’Azadiractin les primeres hores del matí o a la caiguda de la tarda: «D’aquesta manera, s’aconsegueix un rendiment més gran del producte”, explica. «I en el cas de voler utilitzar-lo per al control de plagues en enciam, aconsellem utilitzar el bioestimulant BLACKJAK® per aconseguir un desenvolupament més gran de les arrels, així com una millor absorció de micronutrients», afegeix.  

En definitiva, després de 25 anys de control integrat de plagues en aplicació foliar, «podem afirmar que tenim per davant una nova etapa en què desenvolupar el control de nematodes i el màxim respecte a la resta de tecnologies i solucions en el control biològic de plagues en l’enciam i altres cultius hortícoles», conclou el Product Manager de Bioprotecció i Biòtics Daniel Mulas. Un repte que, sens dubte, mantindrà SIPCAM Iberia com la companyia pionera en bioprotecció que continua sent en l’actualitat.