INE

Els preus d’hotels, hostals i pensions es disparen un 50% l’últim any

El final de les restriccions per viatjar i l’augment de l’activitat turística han provocat un increment del 19,4% en els preus dels hotels a l’abril, que se suma als increments que s’estaven produint en mesos anteriors

Els preus d’hotels, hostals i pensions es disparen un 50% l’últim any
3
Es llegeix en minuts

Els preus d’hotels, hostals, pensions i serveis d’allotjament similars s’han disparat a Espanya un 50,5% l’últim any, segons les dades de l’índex de preus de consum (IPC) publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que detecta també un increment del preu dels vols, sobretot els internacionals.

El final de les restriccions per viatjar i l’augment de l’activitat turística han provocat un increment del 19,4% en els preus dels hotels a l’abril, que se suma als increments que s’estaven produint en mesos anteriors. Amb això la pujada l’últim any supera ja el 50%.

Els preus dels centres de vacances, càmpings, albergs juvenils i serveis d’allotjaments similars es van mantenir invariables el mes d’abril respecte al març, i acumulen una pujada de l’1,7% l’últim any.

Segons les dades de l’INE, en el seu conjunt la rúbrica referida a restaurants i hotels ha registrat un increment intermensual de l’1,7% el mes d’abril, mentre que la pujada s’eleva fins al 5,8% en els últims 12 mesos, 1,4 punts superior a la xifra registrada al març.

Els serveis d’allotjament també han sigut responsables que l’IPC general del mes d’abril a Espanya se situés en un nivell tan elevat (8,3%). A l’abril, els seus preus han crescut un 11,7% respecte al mes anterior, mentre que la variació anual s’ha disparat fins al 27,9%.

Més de l’11% en paquets turístics

Per la seva banda, els preus dels paquets turístics han registrat el mes d’abril un increment del 10,7% respecte al març, mentre que en la seva variació interanual ofereix un augment encara més gran, de fins al 12,3%. La Setmana Santa, que aquest any es va celebrar a l’abril, també ha estat darrere d’aquest increment de preus.

En el cas dels paquets turístics nacionals, l’arribada del bon temps ha portat a un augment de preus del 7,4% el mes d’abril en comparació amb el mes previ. Segons les dades consultades per Europa Press, el preu dels paquets turístics internacionals també va registrar un augment del 12,3% en aquesta comparativa.

Amb això, des de començament d’any els preus dels paquets turístics nacionals han registrat una pujada del 8,3% respecte al mateix període de l’any precedent, mentre que els internacionals van pujar un 14%.

L’inici de la temporada de primavera també ha provocat un increment en el preu dels vols. Així les tarifes de vols nacionals han crescut un 2,8% en taxa mensual, mentre que els internacionals ho han fet un 12,3%.

Amb aquest augment, en els últims 12 mesos, el preu dels vols nacionals ha crescut un 3,8% mentre que els internacionals ho han fet un 9,6%.

Moderació de l’IPC general

En general, l’índex de preus de consum (IPC) va baixar a Espanya un 0,2% a l’abril en relació amb el mes anterior i va retallar la seva taxa interanual 1,5 punts, fins al 8,3%, per l’abaratiment de l’electricitat i les gasolines. Aquestes xifres milloren les dades avançades per l’organisme a finals del mes passat, que apuntaven a una inflació interanual del 8,4% a l’abril i a una taxa mensual del -0,1%.

Notícies relacionades

Malgrat que l’IPC segueix en nivells inusualment elevats, aquest indicador no baixava tant en un sol mes des de fa més de 35 anys, concretament des del gener de 1987. El d’abril és, a més, el primer descens que experimenta la inflació després de dos mesos de forts ascensos, que van portar l’IPC a situar-se el març en el 9,8%, la taxa més alta en gairebé 37 anys.

Segons Estadística, la moderació de l’IPC interanual fins al 8,3% es deu, principalment, als descensos dels preus de l’electricitat i els carburants per a vehicles personals.

Temes:

Hotels