Energia

¿Com afectarà el límit al preu del gas als consumidors de llum?

Els consumidors es beneficiaran d’una rebaixa del 30% en el rebut durant els pròxims dotze mesos, segons el Govern

¿Com afectarà el límit al preu del gas als consumidors de llum?
4
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern ha aprovat aquest divendres la intervenció del mercat elèctric per posar un límit al preu del gas que s’utilitza per produir electricitat de 40 euros per megawatt-hora durant sis mesos, que anirà creixent «mes a mes» en 5 euros per megawatt-hora a partir de llavors fins arribar als 70 euros per megawatt-hora. D’aquesta forma, el preu de l’electricitat en el mercat majorista se situarà en els 130 euros per megawatt-hora, molt per sota dels 200 euros per megawatt-hora en què s’ha instal·lat en els últims mesos, segons ha informat la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera.

Qui se’n beneficia: Els consumidors regulats

Els principals beneficiaris d’aquest mecanisme seran els prop de 10 milions d’usuaris del mercat regulat (37% dels consumidors de llum) i el 70% dels consumidors industrials que van directament a comprar l’electricitat al ‘pool’.

Si bé la vicepresidenta primera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha assegurat que també notaran una rebaixa els usuaris del mercat lliure, segons vagin renovant el seu contracte perquè les comercialitzadores tindran uns preus de referència més barats (dels 210 euros en què ha estat instal·lat el mercat majorista en el primer trimestre del 2022, es passa als 130 euros per megawatt-hora de mitjana).

Quant: Rebaixa del 30%

Això provocarà una rebaixa en el preu de la factura del voltant del 30% de mitjana durant tot el període per al 37% dels consumidors domèstics amb tarifa PVPC (10 milions de consumidors) i per al 70% dels consumidors industrials que van directament a comprar l’electricitat a l’anomenat ‘pool’.

Segons estimacions de l’expert en energia Francisco Valverde, un usuari mitjà (4,4 kW de potència contractada i 3.500 kWh a l’any) el preu de la factura mensual amb un preu de 130 euros per megawatt-hora en el ‘pool’ es quedaria en 68,8 euros el mes de juny, davant els 98,7 euros que va pagar el mes d’abril.

De fet, segons les estimacions d’aquest expert per a la resta de l’any, el preu s’instal·larà en l’entorn dels 70 euros en el període (68,7 euros al juliol; 68,8 euros a l’agost; 67,8 euros al setembre; 72,8 euros a l’octubre; 73,6 al novembre i s’elevarà fins als 79,3 al desembre). Aquest mateix usuari va pagar 110,5 euros al gener, 99,8 euros al febrer i 144,3 al març, el mes més car de la història del mercat elèctric, i 99,8 euros al maig. En línia amb els números del Govern, aquest consumidor tindrà en els pròxims set mesos una factura un 35% més barata que en els quatre primers mesos d’aquest any.

Quan: A partir del juny

La seva entrada en vigor serà l’endemà de la publicació al BOE, que «en principi tindrà lloc aquest dissabte», segons ha informat Ribera. Però això no suposa l’aplicació immediata de la mesura, per a la qual cosa caldrà esperar que la Comissió Europea adopti formalment el suport a la norma a través de l’acord del col·legi de comissaris. «És possible que l’aprovació formal de la Comissió Europea requereixi una setmana, deu dies, dues setmanes», ha reconegut Ribera.

A més, les companyies elèctriques disposen de 5 dies hàbils per presentar el detall dels contractes amb els clients i 7 dies més d’adaptació dels sistemes. «El termini efectiu i últim serà el més tardà dels dos, els 12 dies o l’autorització formal de la Comissió Europea», expliquen fonts ministerials. És a dir, aquesta mesura no es podrà començar a aplicar fins a principis de juny.

Qui assumeix la compensació: Els consumidors

La diferència entre el preu del límit (els 40 euros per megawatt-hora) i el preu real del gas (en aquests moments gairebé 80 euros) serà assumida a través de les comercialitzadores pels consumidors d’electricitat, principalment els consumidors del mercat regulat (uns 10 milions), que seran els que es beneficiïn de la rebaixa de preus en primera instància, així com els usuaris que van directament al mercat a comprar el seu subministrament o tenen contractes indexats al ‘pool’. Els usuaris del mercat lliure amb contractes a preu fix inferiors a un any s’aniran incorporant al mecanisme conforme hagin de renovar les seves tarifes.

«Per primera vegada no paguen els mateixos. Una situació com aquesta normalment se saldava per l’aportació dels Pressupostos Generals de l’Estat. Pensem en la crisi financera, en la crisi immobiliària.... Aquest cop no és així», ha defensat Ribera. Els usuaris seran els que paguin aquesta compensació, però aquesta quantitat serà inferior al que pagarien sense el límit perquè només han de pagar pel gas que utilitzen les centrals que cremen gas natural, mentre que ara la resta de centrals (nuclears, hidràuliques i renovables) també són retribuïdes a aquest preu quan els cicles combinats marquen el preu. És per això que des del Govern defensen que els veritables pagadors d’aquesta mesura són les elèctriques que tindran uns beneficis inferiors a l’esperat, «que no significa que entrin en pèrdues». «El benefici net per als consumidors serà positiu, si no fos així hi ha una clàusula que permet que els governs actuïn», aclareixen fonts ministerials.