Reserva Federal

Jerome Powell repetirà un segon mandat en la Fed

El cap del banc central nord-americà va rebre el suport de la majoria del Senat nord-americà amb 80 vots a favor i 19 en contra

Jerome Powell repetirà un segon mandat en la Fed
2
Es llegeix en minuts

El Senat nord-americà va confirmar dijous Jerome Powell per a un segon mandat de quatre anys al capdavant de la Reserva Federal (Fed), des d’on continuarà intentant combatre la inflació més alta que els EUA han experimentat en quatre dècades.

El cap del banc central nord-americà va rebre el suport de la majoria dels senadors amb 80 vots a favor i 19 en contra. Powell va assumir el càrrec de cap de la Fed el 2018 després d’haver sigut nomenat pel llavors president republicà Donald Trump (2017-2021) i, el novembre de 2021, va tornar a ser nominat per al càrrec per l’actual mandatari, el demòcrata Joe Biden.

Tant demòcrates com republicans han lloat la gestió de Powell durant la crisi econòmica provocada per la pandèmia i davant la qual ha desplegat un extraordinari pla d’estímul monetari.

El banc central nord-americà va mantenir durant dos anys els tipus d’interès en la forquilla entre el 0% i el 0,25% per estimular l’economia, però ja ha aprovat dues pujades consecutives. Així, el tipus d’interès oficial de l’economia més gran del món se situa ara en una forquilla d’entre el 0,75% i l’1%. La Fed ha anticipat més pujades dels tipus d’interès amb l’objectiu d’alentir prou l’activitat econòmica per combatre la inflació, però sense submergir els EUA en una recessió.

S’esperava que Powell fos confirmat sense problemes, ja que al març va rebre el suport gairebé unànime de demòcrates i republicans del comitè bancari del Senat. L’única persona que va votar llavors en contra seu va ser la senadora Elizabeth Warren, que va considerar Powell «un home perillós» per liderar la Fed per haver reduït regulacions financeres, com els controls anuals que servien per examinar si els grans bancs dels EUA podrien resistir a una recessió severa.

Notícies relacionades

Warren va tornar a votar dijous en contra de Powell, tot i que altres demòcrates també l’han rebutjat, com el senador Bob Menéndez, d’origen cubà. Menéndez va considerar «vergonyós» que mai s’hagi nomenat un llatinoamericà per liderar la Fed en 108 anys d’història, segons un comunicat del senador.

La inflació als Estats Units segueix en nivells històrics no vistos des de fa quaranta anys, tot i que es va moderar lleugerament a l’abril al col·locar-se en el 8,3%, dues dècimes menys que el març, segons dades del Departament de Comerç publicades dimecres. Mentrestant, la xifra d’atur se situava a l’abril als EUA en el 3,6%, el registre més baix en dos anys.