PERTE

Sánchez anuncia 800 milions extres per al sector agroalimentari

Aniran destinats perquè el sector primari emprengui una transformació de la seva indústria entorn de la millora de la gestió de l’aigua i la modernització del seu ús

Sánchez anuncia 800 milions extres per al sector agroalimentari
3
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres una inversió extra de 800 milions d’euros, més enllà dels 1.000 milions d’euros previstos en el PERTE per al sector agroalimentari, que aniran destinats perquè el sector primari emprengui una transformació de la seva indústria entorn de la millora de la gestió de l’aigua i la modernització del seu ús.

Així ho ha anunciat Sánchez durant la presentació del PERTE, acte que ha tingut lloc durant el transcurs de la fira nacional del vi Fenavin que se celebra aquesta setmana a Ciudad Real.

Tal com ha assenyalat, aquesta inversió sumarà un total de 1.800 milions d’euros per a un sector que presenta unes possibilitats «formidables» en el context nacional.

Tres eixos per a tots els objectius

Sánchez ha desgranat els eixos d’aquesta estratègia vinculada a fons europeus, i ha recordat que entre aquests hi ha el d’enfortir el teixit industrial amb 400 milions d’euros de finançament per fomentar la millora de la competitivitat empresarial.

Aquests 400 milions, circumscrits en els 1.000 milions del PERTE, es podran sol·licitar a partir de la primera quinzena del mes de juny, tal com ha detallat el president.

Un segon eix estarà dotat amb 454 milions d’euros per millorar la digitalització de les empreses agroalimentàries, després que la primera fase d’ajudes de l’anomenat ‘kit digital’ hagi arribat ja a 6.000 empreses, segons les seves dades.

Finalment, l’enfortiment de la recerca en l’àmbit agrari disposarà de 148 milions d’euros, a càrrec d’aquest programa, per «treballar per augmentar la capacitat productiva del sector en el futur».

Sánchez ha arrencat la seva intervenció assegurant que es tracta d’«un dia important», per a ell i «per al camp espanyol», atès que es presenta un pla després d’un treball «molt laboriós» que representa «dues coses importants», el compromís del Govern per donar més competitivitat al sector i la importància de «la col·laboració publicoprivada».

Una col·laboració que ha servit, i molt, segons ha dit, en altres circumstàncies, i ara que el sector s’ha enfrontat a grans reptes es presenta «un projecte estratègic que és i serà essencial per a la recuperació i la modernització» del país.

Ho ha reivindicat com a «exemple de la bona política» de cara a «millorar totes les institucions, la vida de les famílies i de les empreses».

La política ha de «resoldre problemes presents i millorar el futur», i tenint present aquest objectiu «treballa el Govern d’Espanya cada dia, amb voluntat d’acord».

«Sens dubte, en aquesta legislatura hem tingut una pandèmia global i ara patim les conseqüències d’una guerra terrible a les portes d’Europa», ha dit.

Durant aquests mesos de confinament, ha dit, la cadena alimentària ha mantingut el subministrament alimentari perquè tots poguessin continuar tenint els rebostos assortits. «No hauríem d’oblidar que van demostrar que eren treballadors essencials per al desenvolupament de les nostres vides».

Cap a una «autonomia estratègica»

Pedro Sánchez ha apostat en aquest punt per una Espanya encaminada cap a una «autonomia agroalimentària estratègica» per trampejar les crisis que puguin arribar, en al·lusió a la guerra a Ucraïna.

«L’autonomia estratègica no és només en defensa, ho és també en indústria i en alimentació», ha avisat el president, que ha desgranat en aquesta línia les mesures ja aprovades pel seu Govern, com la llei de la cadena alimentària, les ajudes directes a sectors afectats per la guerra de 430 milions d’euros per al sector agrari i pesquer o la rebaixa d’impostos en l’energia.

Notícies relacionades

Aquí ha circumscrit els beneficis de la PAC com una altra de les polítiques que, ajudant el sector agroalimentari, té també per objectiu «reduir les bretxes del món rural».

«No voldria oblidar-me del repte demogràfic. Per a això és important la dignificació del sector en un projecte estratègic que avui presentem formalment», ha asseverat Sánchez, que ha abundat en els objectius d’avançar en «sostenibilitat i cohesió social i territorial» recolzant el camp i sumant forces contra la despoblació.