Vivenda

Adeu a la calefacció central: el repte de les comunitats de propietaris fins al maig del 2023

«Un nombre important» de llars, assenyalen els administradors de finques, han d’afrontar el canvi | Los edificis hauran d’instal·lar comptadors individuals o repartidors de costos per reduir el consum

Adeu a la calefacció central: el repte de les comunitats de propietaris fins al maig del 2023
4
Es llegeix en minuts

La norma que posarà fi a les calefaccions centrals entrarà en vigor d’aquí un any, el maig del 2023. La mesura, ordenada per Brussel·les el 2012, pretén reduir el consum i que cada llar pagui per la calor que utilitza, per la qual cosa les comunitats de propietaris han d’instal·lar comptadors individuals o repartidors de costos. La Corunya, que forma part de la zona climàtica C, compta amb dos terminis: el dels edificis amb més de 20 vivendes, que han de fer el canvi abans de l’1 de març del 2023, i el dels edificis amb menys de 20 vivendes, el termini de les quals expira l’1 de maig de 2023. La norma afecta els immobles construïts abans de 1998, ja que els edificis posteriors a aquell any ja estaven obligats per llei a tenir aquesta instal·lació.

«Les comunitats de propietaris haurien d’haver sol·licitat ja pressupost per poder fer l’obra en els terminis que marquen», informa la vicepresidenta del Col·legi d’Administració de Finques de Galícia, Carmela Lavandeira, que assegura que, «tot i que no són la majoria, sí que hi ha un nombre important d’edificis a la ciutat» que han d’adaptar-se a aquesta normativa. «Alguns ja van fer la transformació abans, però en queden bastants», detalla.

D’aquesta manera, els immobles amb calefacció central hauran d’instal·lar a cada pis un comptador individual que mesuri el consum exacte o, en cas de no ser viable, repartidors de costos que funcionin a cada radiador. «Ara, els propietaris amb calefacció central no tenen manera de mesurar el que cadascú gasta, paguen a parts iguals. Es busca evitar això i que cada propietari pagui el que li toqui», explica Lavandeira.

I hi ha un altre tema important: el consum. «A moltes d’aquestes cases, la calefacció és tan alta que, perquè faci més fresca, s’obre la finestra. I pot passar al contrari. Que abans que s’encengui la calefacció central, faci fred i es vulgui posar i no es pugui. Que cadascú s’ho reguli i pagui per cost», reflexiona la vicepresidenta del Col·legi d’Administració de Finques de Galícia.

¿Qui ha d’assumir aquest canvi? Les comunitats de propietaris pagaran les instal·lacions de comptadors o repartidors de costos que, indica Carmela Lavandeira, «són aparells que mesuren el consum individual de cada radiador».

Tant les empreses instal·ladores com els administradors ja estan traslladant als propietaris la necessitat d’emprendre aquesta actuació. «És obligatori complir-ho», avisa. Les multes, de fet, van dels 1.000 als 10.000 euros. Lavandeira recorda que això afecta «sobretot, edificis antics, dels anys 80 i 90», ja que el 1998 es va aprovar la normativa del Reglament d’Instal·lacions Tèrmiques als Edificis i les seves Instruccions Tècniques Complementàries, que obligava els nous edificis a disposar d’un sistema que permetés el repartiment de despeses corresponents de cada subministrament. Tanmateix, hi ha excepcions. No totes les llars amb calefacció central hauran de fer la transformació. La norma assenyala que als edificis on adaptar els mesuradors de consum a la nova llei no sigui viable ni tècnicament ni econòmicament no hauran de fer-ho. Això és si la inversió en les obres no és rendible, és a dir, si no es recupera en un termini de quatre anys, o bé si les obres no suposen un estalvi. «Quan es va fer la norma, es va calcular que un 5% dels edificis de les zones climàtiques C, D i E quedarien exempts de complir la norma. Però aquest percentatge s’està incrementant», alerta.

La normativa obliga a fer un informe que justifiqui si l’edifici compleix o no les condicions per no emprendre el canvi. «Probablement l’Administració autonòmica demani informes més complets per comprovar-ho», avisa Lavandeira. I llança un missatge als propietaris que es trobin en aquesta situació: «Els edificis no poden demanar que es faci l’informe i ja està. Cal presentar-lo al registre junt amb una declaració del president de la comunitat al·legant ser responsable de l’informe. Tot això cal inscriure-ho. És important, ja que hi ha moltes comunitats que no ho estan fent».

Notícies relacionades

La vicepresidenta del Col·legi d’Administració de Finques de Galícia apunta, a més, que «la norma també estableix l’obligació de lectura de comptadors». «Tots els que s’hagin instal·lat a partir del 7 d’agost de 2020 han de tenir lectura remota, una cosa que serà obligatòria a partir del 2027, així que els antics s’hi hauran d’adaptar», comenta, recordant que així s’acabarà allò d’«anar a mirar el comptador per fer el càlcul».

El final de la calefacció central és una regulació que, malgrat que Brussel·les ho va ordenar fa una dècada, encara genera debat. Hi ha propietaris que defensen que aquest sistema és més rendible i altres que estan a favor del decret, sobretot els que utilitzen menys la calefacció però que paguen el mateix que la resta.