Cita tecnològica global

¿Què veure a l’ISE, el saló de l’audiovisual que arrenca avui a BCN?

El congrés reuneix prop de 850 companyies que mostren des de solucions per al teletreball fins a tecnologia per al sector cultural

¿Què veure a l’ISE, el saló de l’audiovisual que arrenca avui a BCN?

ZOWY VOETEN

3
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

«Qui hauria pensat que ens costaria tant tornar a estar tots junts». L’Integrated Systems Europe (ISE) comença extraoficialment al pis subterrani del recinte que la Fira de Barcelona té a l’Hospitalet de Llobregat. El director general d’aquest congrés, dedicat a la tecnologia audiovisual i als sistemes integrats, Mike Blackman, resumeix davant la premsa el que pot trobar el visitant al saló, que obre les seves parts aquest dimarts i fins al pròxim divendres. Hi ha presentacions de producte de grans companyies, dues conferències de referència (la de l’artista tecnològic Refik Anadol i la del conseller delegat dels teatres immersius Illuminarium, Alan Greenberg), diversos espais on experimentar el que pot implicar aquesta tecnologia, i, en definitiva, quantitat de companyies amb solucions per a tota mena d’indústries. Les més freqüentades, la del teletreball i l’entreteniment.

Així ho evidencia un passeig per la fira, en què participen 844 companyies de 43 països (un centenar d’Espanya), segons les dades actualitzades aquest matí per Blackman. A la fira s’hi veuen sistemes intel·ligents per a videoconferències, càmeres per aconseguir visió 360 graus en les reunions, auriculars, tecnologia per millorar el so en una trobada virtual i, en definitiva, diverses formes d’intentar que el treball a distància s’assembli com més millor al presencial.

Tant pes tenen aquestes noves formes de treball que per exemple Panasonic, que centra la seva participació a la fira a promocionar els seus projectors de 50.000 lúmens –de tant abast que han projectat un espectacle multimèdia sobre la Casa Batlló i que en aquesta fira et col·loquen al costat d’un lleó hiperrealista–, ha portat al saló un dispositiu amb quatre càmeres que, situat al centre d’una taula, aconsegueix visió de tots els participants en una reunió.

I el mateix Epson, que estrena projectors de 20.000 lúmens que pesen la meitat que models anteriors, però que també s’endinsa en la tendència de les reunions a distància. En aquest sentit, la tecnològica japonesa exhibeix a la fira una sala immersiva en què una reunió virtual es projecta en una de les parets, deixant espai per a altres pantalles, presentacions i xats. La idea de fons és, no obstant, que això acabi en una aula escolar, preferiblement d’FP, on diversos alumnes podrien aprendre un ofici només de veure simulacions projectades a les parets o en pantalles gegants.

Tecnologia immersiva

«La tecnologia immersiva pot oferir molt, particularment a l’entreteniment, a la indústria hotelera i a l’aprenentatge», havia avançat a primera hora del matí Blackman. I, efectivament, els altres dos grans focus del congrés són la restauració (un sector per al qual s’ofereixen tant pantalles per promocionar els productes de la carta com màquines per demanar el menjar) i l’entreteniment: a casa, al cine o al teatre.

Notícies relacionades

Al congrés s’han muntat espais on veure’s envoltat de les obres de Van Gogh o Klimt; s’hi exhibeixen càmeres de radioemissió, altaveus amb tecnologia pròpia del cine per a casa, equips de gestió per a teatres o el cine, micròfons sense cables i infinitat de pantalles, com més primes, grosses i acolorides, millor.

N’hi ha de 6 metres i 200 polzades; n’hi ha que cobreixen parets senceres per a sales de control o conferències; amb leds i que modifiquen el que mostren quan detecten que algú hi passa per davant; a terra i que reaccionen quan el visitant les trepitja; n’hi ha en forma de cascada i que a sobre mostren aigua caure; i n’hi ha que, juntes, conformen un capgròs gegant que pretén ser una mostra del que The Giant Company creu que serà una atracció turística bàsica en el futur: escultures gegants fetes amb pantalles led que reprodueixen líders de masses com Cristiano Ronaldo, Beyoncé o Spiderman.

Temes:

Empreses Fires