Mesures davant la covid

Els fons de rescat de la SEPI i Cofides s’acosten al seu final amb la meitat dels 11.000 milions sense sol·licitar

El pròxim 30 de juny finalitza el termini perquè els organismes encarregats de repartir aquestes ajudes resolguin les sol·licituds

De moment, s’ha assignat el 60% dels 5.310 milions sol·licitats per les grans companyies i el 49% dels 670 milions requerits per les pimes

Els fons de rescat de la SEPI i Cofides s’acosten al seu final amb la meitat dels 11.000 milions sense sol·licitar
4
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El 30 de juny finalitza el termini aprovat per la Comissió Europea a l’inici de la pandèmia per permetre als governs ajudar a companyies en conflictes. Això es tradueix que d’aquí dos mesos haurien de ser repartits els 11.000 milions d’euros previstos pel Govern per rescatar empreses –10.000 per a grans empreses, a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), i 1.000 per a pimes, a través de Cofides–, dels quals s’han sol·licitat 5.980 milions d’euros, el 54% del total, i assignat 2.519,6 milions, el 33%. És a dir, llevat que Brussel·les ampliï el termini, la meitat dels diners previstos per l’Executiu es quedaran sense repartir.

«Això significa que la majoria d’empreses no han necessitat l’ajuda d’aquest fons perquè les grans companyies han tingut prou múscul», valoren fonts de la SEPI, encarregat de gestionar el Fons de Recolzament a la Solvència, aprovat el juny de l’any passat per ajudar empreses estratègiques a capejar el temporal de la pandèmia amb una dotació de 10.000 milions d’euros, dels quals només s’han sol·licitat 5.310 milions d’euros. D’aquesta xifra, ja s’han repartit un total de 2.191 milions i rebutjat 444,7 milions. La resta està per resoldre.

En total, fins a 66 empreses han demanat aquesta ajuda. Una bona part pertanyen al sector turístic, un dels més afectats per les restriccions de mobilitat pel coronavirus. És el cas de les cadenes hoteleres Bluebay, Meeting Point, Blue Sea Hoteles, Silken, Vincci Hoteles, també aerolínies com Air Nostrum, Volotea, Air Europa o el grup Wamos, i agències de viatges, com eDreams. Però també companyies de sectors tan variades com la restauració (Mediterránea), alimentació (Siro), medicina estètica (Vivanta), o industrials, com Imasa, Vicinay o Pacadar, entre d’altres. Des de l’organisme no esperen noves sol·licituds ja que «fa mesos» que no en reben cap.

La petició de rescat més voluminosa (que es conegui, ja que l’organisme no revela la llista de totes les sol·licituds i quantia) és la de l’empresa siderúrgica catalana Celsa que ha reclamat uns 550 milions d’euros i la sol·licitud de la qual està en un nivell «avançat, però encara no ha sigut aprovada pel Consell Gestor», segons fonts de la SEPI. Celsa té pendent de pagament uns 300 milions d’euros a la banca espanyola i a altres tants fons internacionals, després que un jutjat de Primera Instància de Madrid li hagi donat la raó i deixat en ‘stand by’ el pagament de les seves obligacions de venciment el maig del 2020, el novembre del 2020, el maig del 2021, el novembre del 2021 i el maig del 2022, segons fonts de l’empresa.

Ja rescatades

Fins ara, el Consell de Ministres ha aprovat el rescat de 21 companyies per valor de 2.191 milions d’euros. Les últimes van ser les hoteleres Hesperia (55 milions) i Abba (30 milions), la setmana passada, així com els grups Juliá (38 milions) i Mediterránea (28 milions), aprovades en el Consell de Ministres d’aquest dimarts. Mentre que la primera a ser socorreguda va ser Air Europa (475 milions), seguida de l’enginyeria asturiana Duro Felguera (120 milions) i de la polèmica salvació a l’aerolínia Plus Ultra (53 milions), que va marcar un abans i un després en el procés a l’alentir la resolució de les ajudes.

Des d’aleshores han rebut recolzament públic Ávoris, la societat resultant de la integració dels grups Barceló i Globalia, per un import total de 320 milions; Tubos Reunidos, per valor de 112,8 milions; el grup siderúrgic Rugui Steel (25,03 milions), i l’hoteler Hotusa (241 milions d’euros). També el grup de fabricació de forjats, Reinosa Forgings & Castings (27 milions); la companyia de distribució SERHS (34 milions); l’empresa d’intel·ligència artificial, Airtificial (34 milions), el grup fuster Losan (35 milions) i Soho Boutique Hoteles (30 milions); així com el grup Abades (29,3 milions), Técnicas Reunidas (340 milions), el grup Wamos (85 milions), Eurodivisas (45 milions) i el grup metal·lúrgic Ferroatlántica (34,5 milions).

Petites empreses

Notícies relacionades

En el cas de les pimes, el Govern va llançar el Fons de Recapitalització d’empreses afectades per la covid-19 (Fonrec), dotat de 1.000 milions d’euros. Amb dades del 19 d’abril, s’han rebut 106 sol·licituds, de les quals eren potencialment elegibles 77, per una suma total de 670 milions d’euros. D’aquestes 77, se n’han aprovat 33 per un import total de 328,6 milions d’euros a tancament de l’abril. Entre les quals, Cesgarden (18,6 milions d’euros), Eating Group (7 milions), Egile (10,4 milions) i Grupo Universo Pachá (18 milions), així com Lladró companyia que va sol·licitar en un inici el fons de la SEPI, però que posteriorment va desistir per acudir al de Cofides, a l’adequar-se a aquests requisits.

Fonts d’aquest organisme reconeixen que, en el seu cas, sí que han rebut més sol·licituds que «estudiaran», tot i que donades la dates de recepció d’aquestes no es poden comprometre que es puguin presentar al Comitè Tècnic de Fonrec abans del 30 de juny del 2022. «Així l’hi hem advertit a les empreses sol·licitadores i als consultors. No obstant, esperem rebre indicacions per part de la Comissió Europea per si hi hagués algun tipus de moratòria», afegeixen.