Tecnologia

Una plataforma ‘blockchain’ per afinar els fitxatges esportius

  • Omashu negocia amb La Liga i el Govern d’Andorra per testar la seva tecnologia, un sistema per millorar el mercat de les transaccions en els ‘e-games’ i el futbol

  • Es tracta d’una de les ‘start-ups’ accelerades en el primer programa de Das Seguros i Aticco Lab

Una plataforma ‘blockchain’ per afinar els fitxatges esportius
2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Garantir la correcta transferència d’un jugador d’un equip a l’altre, extremar la transparència en l’operació (i en altres acords de l’estil) i, en un futur, fins i tot incitar el fitxatge. Omashu és una plataforma tecnològica que, pensant primer en els ‘e-games’, però amb l’esport tradicional també en l’horitzó, utilitza ‘blockchain’ per «controlar i certificar» el procés. L’eina està preparada perquè es facin els pagaments a través seu i es proposa fins i tot emmagatzemar suficients dades d’un esportista com per fer prediccions del valor que tindrà com a jugador: estudiar-ne les rutines, si s’entrena, si descansa... Malgrat que la ‘start-up’ no ha arribat encara formalment al mercat, ja negocia amb La Liga i amb el Govern d’Andorra per posar en marxa proves pilot que validin la proposta.

«Ara mateix, quan es fa una transacció entre dos clubs, es fa una oferta mitjançant el fax: és un procés lent, poc transparent i que porta molt sovint al frau d’impostos», introdueix el fundador i conseller delegat de l’empresa, Aitor Mier.

La seva plataforma, diu, tanca la transacció en entre 15 i 30 segons i a més l’executa amb els impostos liquidats o amb les parts que se li deuen a altres membres de la cadena (com un patrocinador, per exemple) ja restades. «El més innovador ha sigut convidar l’Administració pública a ajudar en el procés», assegura l’emprenedor, que manté converses de l’estil amb governs, federacions, lligues, bancs i companyies d’assegurances.

L’empresa és, precisament, una de les que aquest dimarts acaba el programa d’acceleració muntat entre Das Seguros i Attico Lab, un procés al qual va decidir postular-se Omashu perquè va detectar que el que necessitava era ajuda de professionals d’aquest sector. «Ja anàvem bé des del punt de vista tecnològic, el que necessitàvem era ajuda d’entitats públiques, bancàries o legals, perquè és on no teníem experiència», reflexiona Mier, que està convençut que aquests mesos els han ajudat a professionalitzar-se.

Tecnologia legal

Notícies relacionades

«Nosaltres el que volem és impulsar el ‘legaltech’ [les noves tecnologies en el sector legal]», sintetitza, al seu torn, el conseller delegat de Das Seguros, Jordi Rivera, que defineix aquesta iniciativa com l’única per a aquest segment de mercat a Espanya. La companyia, que es dedica a la protecció jurídica i que fa més de cinc anys que explora fórmules de col·laboració entre el seu món corporatiu i el de les ‘start-ups’, es planteja des de tancar acords comercials amb les empreses participants fins a recolzar-les financerament a canvi d’una petita porció del seu capital.

A part d’Omashu ha participat en el programa Quota Rent, una empresa que es proposa resoldre les necessitats d’inquilins, propietaris i agents immobiliaris davant un lloguer. També Save Autognoms, queha creat una plataforma d’assegurances per al treballador per compte propi; Reclamaclick, que ha desenvolupat una aplicació per lluitar de forma més simple davant fraus o abusos de petita mida, i Seedfy, una eina que estableix les bases d’un acord entre emprenedors tot i que una empresa encara no estigui legalment constituïda. La seva pertinent idea, conclou Rivera, és estalviar maldecaps als emprenedors si al final el projecte fracassa.