Cost de la vida

L’IPC a Catalunya, per sota de la mitjana

La taxa interanual es va situar al març en el 9,5%, davant el 9,8% general

L’IPC a Catalunya, per sota de la mitjana
1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La inflació a Catalunya es va elevar al març fins al 9,5% anual, tres dècimes per sota de la mitjana nacional. Amb aquesta evolució, que igualment suposa uns nivells sense precedents des de mitjans dels anys 80, es va situar entre les comunitats on els preus van créixer menys.

La classificació la va liderar Castella-la Manxa (11,7%), seguida per Castella i Lleó (11%) i Aragó (10,7%). Les menors pujades es van registrar a les Canàries (8,4%) i a Madrid (9%).

Notícies relacionades

Igual com la mitjana nacional, els increments anuals més alts es van registrar en els components de vivenda, especialment pel preu de la llum, amb el 28,8%; i en el de transport, que inclou les gasolines i el gasoil, amb el 18,9%. De la mateixa manera, l’augment respecte al mes anterior també el van liderar aquests dos grups, amb el 8,3% i el 7,2%, respectivament.

Com a conseqüència de l’evolució dels preus, el Govern ha autoritzat recentment tots els seus departaments i el sector públic en el seu conjunt a revisar, «de manera excepcional», els preus dels contractes públics d’obres. L’objectiu és minimitzar l’increment del preu de les matèries primeres a l’obra pública i preservar l’interès públic i garantir la viabilitat dels contractes, evitant disfuncions en l’execució que puguin disminuir la seva qualitat o fins i tot paralitzar la seva execució.