IPC

Funcas preveu que la inflació comenci a baixar a l’abril

La fundació considera que l’increment dels preus ha tocat sostre i manté la previsió per a la taxa mitjana anual en el 6,8%, però l’estimació per a la subjacent puja fins al 3,5%

Funcas preveu que la inflació comenci a baixar a l’abril
1
Es llegeix en minuts

La Fundació de les Caixes d’Estalvis (Funcas) ha assenyalat que la inflació hauria tocat sostre al març i s’espera que comenci a descendir a l’abril, si bé ha advertit que es mantindrà en nivells molt elevats durant tot l’any.

Amb tot, la Fundació no ha variat la seva previsió per a l’IPC en el conjunt de l’any, que arribaria a una taxa mitjana anual del 6,8% a l’escenari central a causa de la caiguda del petroli en les últimes setmanes. La previsió per a la taxa interanual de desembre és del 4,4%.

La taxa subjacent, no obstant, pujarà fins al final de l’estiu, situant la mitjana anual en el 3,5%. «Aquest escenari depèn de l’evolució dels preus energètics», ha alertat en un comunicat publicat aquest dimecres.

En un escenari alternatiu en què el preu del petroli puja fins a 120 dòlars, Funcas estima que la taxa mitjana anual seria del 7,8%. I si el preu del cru descendeix fins a 90 dòlars, la taxa mitjana anual seria del 5,9%.

Notícies relacionades

D’acord amb les dades publicades aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la taxa interanual d’inflació va pujar al març fins al 9,8%, el nivell més alt des del 1985, després d’un increment mensual de l’IPC del 3%, mentre que la taxa subjacent va ascendir fins al 3,4%.

Segons ha apuntat Funcas, el resultat de l’IPC de març ha sigut superior al previst en tots els components, especialment en els més volàtils: aliments no elaborats i productes energètics. «El 47% de les subclasses que componen l’IPC van registrar una taxa d’inflació superior al 4%, davant el 36% al febrer», ha destacat la Fundació.

Temes:

IPC