Alimentaria 2022

El futur (del negoci del menjar) són els impacients

Sofregits envasats, arròs de sabors i tecnologia per assistir als restaurants en l’arribada del ‘delivery’ omplen la zona de les ‘start-ups’

El futur (del negoci del menjar) són els impacients

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Entre olis mediterranis i vi del Segrià, vuit joves uniformats desfilen pancarta en mà. «Vull rotar més ràpid les taules en hora punta», es llegeix en una. «Vull que els clients puguin pagar sense esperar», reclama l’altra. El grup, ambaixador de Yumminn, una empresa que proposa precisament pagar als establiments mitjançant codi QR per agilitar la transacció, surt de la zona que la fira Alimentaria ha preparat per a les ‘start-ups’: un racó amb 15 companyies que si alguna cosa demostra és que el futur del negoci del menjar és la gent amb pressa. O, més ben dit, els impacients.

Allà, l’empresa catalana Cuick fa demostracions amb els seus sofregits i picades ja preparats. Són bases de cuina envasades que venen tant a cuines professionals com a client final i que es van començar a dissenyar després d’escoltar una entrevista a la ràdio amb Carme Ruscalleda. De fet, una de les novetats que han anunciat al saló és que la xef començarà a col·laborar activament en el desenvolupament creatiu de l’empresa.

A pocs metres, Rice in Action també pensa en els cuiners amb poc temps, tot i que els ofereix una cosa completament diferent: un gra d’arròs que porta dins tot el que necessita per ser paella, risotto o el que es vulgui. «Són tot components naturals», defensa el cofundador d’aquesta ‘start-up’ madrilenya, Christophe Pais. «Un gra d’arròs és com una esponja, i el que fem amb la nostra tecnologia és dilatar aquesta esponja perquè absorbeixi més caldo del que és habitual», explica.

En aquesta línia, Enjoy Your Snack fa gala d’un crostó de pernil que té forma semblant a la del fuet i que està pensat per menjar-se a mossegades, Guimarana exhibeix els seus preparats de caldos i amanidors vegans, i Oscillum, les seves etiquetes per saber (al supermercat o a casa) si una fruita està madura sense tocar-la o si una carn està a punt de passar-se sense haver de fer una anàlisi molt conscienciosa d’aspecte i d’olor.

La idea li ha valgut a aquesta empresa d’Elx el premi a la ‘start-up’ amb més projecció, uns guardons que també han assenyalat Cocuus com l’empresa del sector tecnològic alimentari més innovadora. Amb seu a Navarra, aquesta companyia desenvolupa solucions industrials per produir anàlegs a la carn o el peix a base proteïna vegetal o cel·lular: tenen una impressora 3D que produeix mitjanes de carn, béicon i costelles de xai que en realitat no ho són.

Vambes, criptomonedes i ‘delivery’

De fet, a la zona emprenedora les propostes van molt més enllà dels aliments com a tals. Hi ha des d’una companyia que personalitza calçat per treballar en la cohesió de grup en una cuina (Brand Your Shoes), fins a una aplicació amb què un restaurant crea la seva pròpia criptomoneda per fidelitzar els seus clients i proposar ofertes amb sentit (Food Coin), passant, per descomptat, per les solucions per digitalitzar restaurants i que aquests locals obtinguin un sistema propi d’entrega a domicili. «Ara és el que més busquen», reconeix un dels responsables de Wairtry, una ‘start-up’ madrilenya que precisament s’hi dedica.

Notícies relacionades

Tanmateix, el que també sembla clar després de visitar aquesta àrea, és que el futur del repartiment a llarg termini està en els robots. Als passadissos d’aquest pavelló, una espècie de prestatgeria autònoma de la valenciana Muzybar ofereix còctels de fruita seca i gots d’aigua als visitants. A prop d’allà, en un espai que intenta mostrar com seran els hotels del futur, un altre robot semblant de Bumerania avisa dos homes que fingeixen ser hostes que el seu menjar, que si la màquina estigués realment funcionant seria a la safata de la seva segona lleixa, està a punt i disponible perquè l’agafin.

L’hotel del futur, per cert, té llits que s’eleven sols perquè el personal de neteja eviti forçar la seva flexibilitat; dispositius dins de la roba de llit i dels barnussos o tovalloles que es comuniquen amb bugaderia i que ajuden en cas de robatori; cadires o butaques de teles antitaques i un servei d’habitacions que es pot demanar directament des d’una pantalla inserida a la taula.