Temperatures extremes

Agricultors de Lleida alerten que les gelades poden arruïnar la campanya de la fruita

  • Les temperatures entre menys dos i sis graus amenacen la recollida de préssecs, peres i nectarines, segons alerta Asaja

Agricultors de Lleida alerten que les gelades poden arruïnar la campanya de la fruita

AC/ASAJA/Pere Roqué

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les temperatures sota zero registrades durant els últims dies amenacen part del cultiu de fruita aquesta temporada. Préssecs, nectarines, peres, pomes o paraguaians poden veure’s seriosament afectats si el fred atípic d’aquests mesos de l’any persisteix, segons alerten des de l’Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja). El president de la patronal agrícola a Catalunya, Pere Roqué, ja lamenta un «abast important» produït per les gelades de la nit de dissabte a diumenge en els cultius de fruita de Lleida, en declaracions a Europa Press. «Les temperatures han baixat més del que pensàvem», ha coincidit Jaume Pedrós, de la Unió de Pagesos.

Des d’Asaja preveuen que el nivell d’afectació serà especialment intens a les comarques del Segrià, el Pla d’Urgell i la Noguera (Lleida) i ha explicat que el grau de perjudici depèn del tipus de fruita. El cas dels cultius de nectarines, préssecs i paraguaians –pel que fa a fruita dolça– i pomes i peres –pel que fa a fruita de llavor– són les collites més exposades i que poden veure’s minvades pel temporal.

El descens brusc de les temperatures, entre els -2 graus i els -6 graus, i la seva durada en el temps ha agafat d’imprevist els agricultors de la zona, que davant l’afectació han activat cobertures d’aigua i foc durant la nit per minimitzar l’impacte de les gelades en els cultius. El procediment dels treballadors del camp durant la nit és encendre o bé fogueres, o llums perquè la temperatura pugi algun grau l’aire del camp, o bé regar amb aspersors, cosa que provoca que es creï una capa de gel entorn de la flor de l’arbre, que, contràriament al que pot semblar, la protegeix de la gelada exterior.

Ametllers en perill

Notícies relacionades

No només la fruita d’os es veu amenaçada per les gelades. Ramon Bonet, de la Unió de Pagesos a Les Garrigues, ha lamentat que, en aquesta part del territori, no es poden aplicar mesures «antigelades» per protegir els ametllers com en la zona de cultiu de fruiters de Lleida, cosa que fa témer que l’impacte de les gelades en aquest subsector pugui ser important. Bonet ha destacat que caldrà esperar a veure l’impacte de la gelada prevista per a la pròxima nit però que, si es registra en els nivells anunciats, «aquest podria ser el tercer any consecutiu que a Les Garrigues no es cull la fruita per problemes meteorològics».

Des d’Asaja expliquen que, a partir d’aquest dilluns, començaran a elaborar els informes per a les companyies d’assegurances, i que dimarts faran el mateix amb els peritatges, perquè així aquells agricultors que hagin vist part dels seus fruiters o terrenys arruïnats pel temporal i tinguin una assegurança contractada puguin cobrar una indemnització. Roqué ha expressat «preocupació» per la possibilitat que les gelades i les baixes temperatures es puguin repetir la nit de diumenge a dilluns, cosa que agreujaria els danys materials i empitjoraria les perspectives de cara a la campanya de primavera.

Temes:

Lleida