Dades de febrer

El preu de la vivenda tendeix a augmentar més en capitals i àrees metropolitanes

Tinsa apunta un augment del 6,5% interanual al febrer del preu mitjà de la vivenda nova i utilitzada

BARCELONA 30/06/2020 Economía. Inmobiliaria de passeig Maragall pisos en venta y en alquiler Foto de FERRAN NADEU

BARCELONA 30/06/2020 Economía. Inmobiliaria de passeig Maragall pisos en venta y en alquiler Foto de FERRAN NADEU / Ferran Nadeu (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Els preus de la vivenda a Espanya tendeixen a augmentar més en capitals i àrees metropolitanes. Les dades de Tinsa corresponents al febrer constaten la tendència ja detectada per les firmes immobiliàries en els últims mesos. L’índex general mostra un creixement de quatre dècimes en el preu de la vivenda nova i utilitzada entre gener i febrer, que situa la pujada interanual en un 6,5%. El preu mitjà de la vivenda nova i utilitzada continua la tendència alcista dels últims mesos, tot i que a un ritme més moderat, segons les dades de Tinsa. L’índex Tinsa IMIE General i Grans Mercats reflecteix que les localitats més petites de l’interior i de la costa atlàntica registren les pujades més grans en els últims 12 mesos: un 7,6% i un 7,5% interanual, respectivament. El preu mitjà a Espanya, que se situa en nivells de març del 2012, s’ha revalorat un 27,7% des del mínim registrat el febrer del 2015 i arrossega un descens del 24,3% des dels màxims del tancament del 2007.

Cristina Arias, directora del Servei d’Estudis de Tinsa, destaca que els preus creixen amb menys intensitat al febrer a la pràctica totalitat de les zones. «Tot i així, la variació interanual continua reflectint augments significatius després de la reactivació sostinguda de la demanda des de començaments del 2021», afirma Arias.

En el balanç dels últims 12 mesos, tan sols les capitals i grans ciutats van registrar al febrer una evolució interanual per sota de la mitjana espanyola, un 5,6%. A la resta de grups, els increments més alts es van donar, per aquest ordre, a les àrees metropolitanes (+7,6 %), el grup ‘Resta de municipis’ (+7,5 %), costa mediterrània (+7,3 %) i illes (+6,7 %).

Si s’analitza a curt termini l’evolució en l’últim mes, s’observen creixements mensuals inferiors als registrats al gener en totes les zones, excepte a la costa mediterrània, que creix a un ritme lleugerament superior. Les àrees metropolitanes (+0,6 %) i les capitals i grans ciutats (+0,5 %) van registrar al febrer les pujades més altes en el preu de la vivenda nova i utilitzada en taxa mensual, seguides de la costa mediterrània, amb un avenç de tres dècimes entre gener i febrer del 2022. Per la seva banda, els mercats de la costa i les illes van mantenir estabilitzats els preus el segon mes de l’any (+0,0 %).

Notícies relacionades

Des que el valor mitjà a Espanya va tocar el febrer del 2015 el seu mínim des de l’inici de la crisi financera de 2007-2008, l’índex general mostra una revaloració del 27,7%, en què destaca l’evolució de les capitals i grans ciutats, on el valor s’ha incrementat un 33,8% des del seu mínim, i els territoris insulars, que acumulen un avenç del 29% des del nivell més baix registrat en la primera dècada dels 2000. En l’extrem contrari, la recuperació del valor de la vivenda nova i utilitzada a les localitats d’interior i la costa atlàntica (‘Resta de municipis’) amb prou feines arriba a un 14% de mitjana.

Tot i que la distància respecte als màxims s’està retallant progressivament, l’índex general encara acumula una caiguda del 23,8% respecte al moment més alt del cicle que va precedir la punxada de la bombolla immobiliària. Els grups analitzats que estan més pròxims als seus respectius màxims són les illes, amb un descens acumulat del 12,3%, i les capitals i grans ciutats, on el valor mitjà és un 22,5% inferior al del 2007. En l’extrem contrari, la costa mediterrània lidera la bretxa respecte als màxims que va tocar el 2008: un –33,7%, seguida de prop pel grup ‘Resta de municipis’ (–33,4%).