Proveïdors

L’alcalde de la Bisbal atribueix a un error la morositat rècord del seu municipi

Hisenda assigna al municipi gironí un termini mitjà de pagament a proveïdors de 1.237 dies.

L’alcalde de la Bisbal atribueix a un error la morositat rècord del seu municipi

David Aparicio

1
Es llegeix en minuts

Des de fa anys el municipi gironí de la Bisbal d’Empordà figura com un dels mes morosos en l’estadística de Terminis Mitjans de Pagament a proveïdors (PMP) del Ministeri d’Hisenda. És un dels nou municipis d’Espanya que més tarda a pagar les factures als seus proveïdors amb una mitjana d’1.237,23 dies, amb dades del setembre. No obstant, l’alcalde del municipi, Enric Marquès, desmenteix que això sigui així i explica que la xifra es deriva d’un «mal ajust comptable amb la mercantil Agbar». Marquès detalla que a causa d’un conflicte judicial iniciat el 2010 amb l’empresa que subministra aigua al municipi (Sorea, absorbida després per Agbar) per desacords en el contracte i el preu del servei d’aigua, l’Ajuntament de la Bisbal «tenia tota una sèrie de liquidacions pendents de comptabilitzar». Al llarg d’aquests anys, les factures del servei han anat entrant a l’ajuntament i quedant comptabilitzades com a deute malgrat estar pagades. «Això ha fet que aparegui aquesta xifra exagerada de retard en el pagament. Quan en realitat estem pagant les factures amb una mitjana d’entre 15 i 30 dies després de la seva entrada, com qualsevol altre ajuntament», afegeix l’alcalde.

Notícies relacionades

A la tardor de l’any passat, per resoldre el desajust, el consistori va entrar en el sistema els pagaments d’aquestes factures. Aquesta actualització, segons fonts municipals, permetrà que la Bisbal no torni a destacar en negatiu en la pròxima estadística d’Hisenda perquè ja estarà regularitzada. Les estadístiques d’Hisenda atribueixen a la Bisbal un deute pendent de pagament a proveïdors que supera els 4,3 milions i que l’alcalde assegura que es deriva de la mateixa circumstància.

Juntament amb la Bisbal, els altres municipis gironins que encapçalen la llista de morositat a la província pels seus elevats terminis de pagament són els de Besalú (amb un període mitjà de pagament proveïdors de 237,61 dies i un deute de 324.746 euros) i Siurana (104,36 dies de termini mitjà i un import de 110.420 euros). Els segueixen els municipis d’Arbúcies (89,63 dies i 1,3 milions d’euros de deute) i les Planes d’Hostoles (84,39 dies i 248.052 euros).