Govern

El PERTE agroalimentari de 1.000 milions d’euros arriba al Consell de Ministres

La reunió dels membres de l’Executiu donarà llum verda al projecte estratègic «específic» per al sector agroindustrial

2
Es llegeix en minuts

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) per al sector agroalimentari, que comptarà amb una dotació de 1.000 milions d’euros.

Així ho va anunciar aquest dilluns el president del Govern, Pedro Sánchez, durant la seva visita a la planta geotèrmica de Cardial Recursos Alternatius a Níjar (Almeria).

En concret, Sánchez va anunciar que el Consell de Ministres aprovarà un projecte estratègic «específic» per al sector agroindustrial dotat amb «1.000 milions d’euros» que «palanquejaran» uns altres 2.000 milions d’euros d’inversió privada per millorar la seva «competitivitat i el futur a curt i mitjà termini».

En la seva intervenció, Sánchez va advertir que els fons europeus constitueixen «una oportunitat» per a Espanya «que no desaprofitarem».

«Apostarem clarament per la modernització del nostre sector productiu, perquè això significarà donar oportunitats en territoris on, probablement abans, anys enrere, era inimaginable que poguéssim tenir amb la idea de convertir-nos en productors d’energia», ha remarcat.

Sánchez ha vinculat el projecte estratègic específic per al «consolidat» sector agroindustrial amb l’agenda 2030 i ha remarcat tant l’«afany» com l’«esforç» de «totes» les institucions públiques i sectors productius «focalitzat» a aconseguir la transició cap a un sistema energètic «descarbonitzat i descentralitzat».

«Espanya, Andalusia i Almeria tenen un enorme potencial per convertir-se en referent del nou model energètic i totes les condicions i atributs per convertir aquesta transició energètica en una nova indústria que millori i transformi el model de creixement i industrial», ha indicat.

El líder de l’executiu ha traslladat que, al parlar d’energia «neta» com la que persegueix proporcionar Cardial SL a través de la geotèrmia profunda «estem parlant que Andalusia es pot convertir en una de les economies més industrialitzades del segle XXI» i ha precisat que, en el cas d’aquest projecte concret, té una «translació» que millorarà la competitivitat d’un sector consolidat, que suposa el 15% del PIB andalús i en el qual treballen 500.000 persones.

«Això probablement fa anys podria semblar una quimera, un somni, però avui pot convertir-se en una realitat gràcies a la innovació, gràcies a la col·laboració publicoprivada i gràcies també al suport que s’està donant per part de les institucions públiques, sens dubte des del Govern d’Espanya per fer possible aquesta transició energètica», ha assegurat.

Sánchez ha vinculat el projecte dotat amb 1.000 milions d’euros per al sector de l’agroindústria amb el projecte que, en el marc dels Fons Europeus, ha aprovat el Govern en relació amb les energies renovables, amb les tècniques d’emmagatzemament, amb l’hidrogen verd.

Notícies relacionades

Ha apuntat que aquest projecte anirà destinat, sobretot, «a petites i mitjanes empreses, a cooperatives que són majoritàries dins del sector d’agroindústria» per millorar «precisament la seva competitivitat a curt i mitjà termini».

«Estem tots immersos en una gran transformació del nostre sector productiu, en una gran modernització de la nostra economia, on Espanya té totes les capacitats, tota la voluntat, no només política de les institucions públiques, sinó també de les mateixes empreses amb la seva innovació, amb la seva investigació», ha remarcat