Controlar el mercat digital

L’Índia regularitzarà les criptomonedes

  • El govern indi estableix un impost del 30% sobre els ingressos procedents dels actius digitals, la taxa més alta del país

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Índia serà la primera gran potència mundial a regularitzar l’ús de criptomonedes. El govern asiàtic ha presentat aquest dimarts un nou pressupost federal en el qual s’estableix un impost del 30%, el més alt del país, sobre els ingressos procedents d’actius digitals, cada vegada més populars, com són les criptodivises o els tokens no fungibles (NFT).

El pla llançat pel ministre indi de Finances, Nirmala Sitharaman, també inclou la creació d’una rupia digital basada en la tecnologia descentralitzada de blockchain, així com una deducció en impostos de l’1% en les transaccions i pagaments amb criptomonedes. Tot i així, Nova Delhi ha assenyalat que «no es permetrà cap deducció respecte a les despeses» i que les pèrdues de la venda d’actius digitals no podran compensar-se amb altres ingressos. Els regals en criptoactius o NFT també seran gravats al destinatari, segons ha avançat Reuters. Tot això s’engegarà entre finals d’aquest any i inicis del 2023.

Desincentivar el comerç digital

Amb aquest nou marc fiscal, l’executiu indi busca regular la majoria d’aquest tipus de transaccions i desincentivar un comerç digital que no para de créixer. L’Índia s’ha convertit en un dels mercats asiàtics més grans per al sector. Es calcula que al país hi ha entre 15 i 20 milions d’inversors en criptomonedes i que les seves possessions tenen un valor que s’eleva als 400.000 milions de rupies, cosa que equival a més de 4.771 milions d’euros. Aquest emergent mercat s’ha disparat en pandèmia i especialment després que el 2020 el Tribunal Suprem del país anul·lés la prohibició bancària de transferències critpo.

Notícies relacionades

La regulació també respon a les peticions del Banc de la Reserva de l’Índia, que fa mesos que adverteix de «serioses preocupacions» per l’impacte que les criptomonedes puguin tenir en l’«estabilitat macroeconòmica i financera». A finals de l’any passat es va especular que Nova Delhi podria optar per prohibir totes les monedes digitals, una cosa que ara sembla descartada.

L’impost del 30% serà el més alt del país, per sobre de la taxa especial amb què es marquen productes que es volen controlar, com el tabac o les joies. «És elevat, però és un pas positiu que legitima les criptomonedes i insinua un sentiment optimista cap a una acceptació més gran», ha explicat a Reuters Avinash Shekhar, director executiu de la borsa de criptoactius ZebPay, una de les fins a 15 plataformes de comerç d’aquests béns digitals. Amb la legislació i la creació d’una divisa digital pròpia, l’Índia busca domar aquesta economia virtual en constant expansió.