Hipoteques

L’euríbor va pujar al gener el -4,77%

La principal referència per a les hipoteques va arribar al seu nivell més alt des d’octubre

L’euríbor va pujar al gener el -4,77%
2
Es llegeix en minuts

L’euríbor, l’índex al qual es troben referenciades la majoria de les hipoteques espanyoles, va tancar el mes passat en el -4,77%, xifra que suposa una pujada respecte al -0,502 registrat al desembre. L’índex ahir es va situar en el -0,453%. D’aquesta forma, el valor mensual és el més alt des d’octubre de l’any passat, quan va marcar el valor màxim del 2021, de -0,477%.

Això suposa que les hipoteques de 120.000 euros a 20 anys amb un diferencial d’euríbor +1% a les quals toqui revisió experimentaran un abaratiment de 16,4 euros en la seva quota anual respecte al mateix mes de l’any passat o, el que és el mateix, d’1,4 euros al mes.

Els analistes d’iahorro consideren que la pujada de gener pot suposar «un canvi, tot i que de moment molt lleu, de tendència» en l’evolució de l’euríbor, informa Europa Press. No obstant, el director d’hipoteques de la plataforma d’assessoria hipotecària, Simone Colombelli, descarta que l’euríbor torni a terreny positiu «aviat», de manera que serà «impossible» que es produeixin canvis significatius en les hipoteques aquest any.

«Sí que és cert que la tendència abans o després canviarà, però encara queda molt perquè aquest canvi sigui realment substancial, tret que la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, anunciï el contrari», assenyala Colombelli.

A més, iahorro assenyala que Lagarde ha recordat en diverses ocasions que, en cas d’augmentar els tipus d’interès, les conseqüències arribarien en un termini de sis a nou mesos, cosa que podria suposar un fre a l’activitat econòmica de l’eurozona. A més, el BCE estaria confiant que l’alça de la inflació es moderi sense necessitat d’apujar els tipus d’interès.

No obstant, la pujada de la inflació, originada per l’alça dels preus de les matèries primeres, els combustibles i l’electricitat, entre d’altres, «ha fet que moltes famílies que arriben justes a fi de mes tinguin encara més complicacions per fer front a les seves despeses, entre les quals el pagament de la hipoteca».

Aquesta alça dels preus, lligada al possible augment de l’euríbor en els pròxims mesos o anys, pot portar els bancs a «ser més estrictes» amb el perfil d’usuari a qui concedeix una hipoteca. «Però no està previst que empitjorin les condicions dels seus productes», afegeix la plataforma.

El «temor» dels bancs és cap a un augment de la morositat. No obstant, Colombelli explica que «és difícil» fer una previsió sobre l’evolució de la taxa de mora. «Depèn de si el Govern central amplia els préstecs ICO al juny i de les condicions que això comporti», afegeix.

«A més, la morositat no és una mètrica estàtica, és dinàmica: si la firma de noves hipoteques baixa, l’impacte de la morositat serà encara més gran», afirma el director d’hipoteques d’iahorro.

Notícies relacionades

Per la seva banda, els analistes de HelpMyCash també afirmen que la pujada de l’euríbor al gener «no serà anecdòtica» i aquest índex «continuarà cotitzant a l’alça al llarg del 2022».

No obstant, ja que el BCE no té previst apujar els tipus d’interès a curt termini, aquells amb hipoteques a tipus variable «continuaran pagant unes quotes molt baixes, tot i que una mica més cares, que les que van abonar el 2021».

Temes:

Hipoteques