Primer semestre

El Govern convocarà ajudes dels fons europeus per 22.000 milions fins al juny

El Govern convocarà ajudes dels fons europeus per 22.000 milions fins al juny
4
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El Govern calcula que les diferents administracions públiques convocaran concursos i licitacions per valor de més de 22.000 milions d’euros durant el primer semestre d’aquest any amb càrrec als fons europeus de recuperació, dels 27.633 milions que inclouen els Pressupostos de l’Estat del 2022. Això permetrà mobilitzar, segons els seus càlculs, 24.667 milions sumant-hi les partides que es van pressupostar per al 2021, no es van arribar a licitar i han passat al present exercici. Des de l’inici del pla l’any passat fins dissabte passat, s’han fet 534 convocatòries per 19.708 milions. Fonts de l’Executiu, això sí, han reconegut aquest dilluns que encara no tenen dades de quants d’aquests diners han sigut efectivament desemborsats, si bé han assegurat que esperen tenir aviat la informació.

El càlcul del primer semestre es basa en les previsions de convocatòries dels ministeris, així com en les estimacions de convocatòries que faran les comunitats autònomes gràcies a les transferències que van rebre el 2021, amb la qual cosa poden «experimentar ajustos de planificació», segons ha reconegut el Govern. Les àrees que rebran les partides més grans seran la transició energètica (7.421 milions) i mobilitat sostenible (7.223). Les empreses seran beneficiàries de més de 16.500 milions, mentre que als ajuntaments s’han destinat més de 6.000 milions.

Entre les convocatòries més destacades del primer trimestre, n’hi ha algunes com les de l’anomenat ‘kit digital’ (per impulsar l’ús de la tecnologia de les pimes, amb una primera convocatòria que ja s’ha obert per valor de 500 dels 3.000 milions previstos en el pla); el perte (Proyecto Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica) del vehicle elèctric, amb una convocatòria de 2.975 milions que es llançarà «en els pròxims dies», com va avançar aquest diari; subvencions per a la descarbonització i ka mobilitat sostenible per als ajuntaments (1.500 milions) i les comunitats autònomes (900 milions per als entorns metropolitans); i plans per a la sostenibilitat del turisme (720 milions, la mateixa quantitat que l’any passat).

Per al segon trimestre estan previstes les convocatòries del programa de promoció de vivenda sostenible per a lloguer social (1.000 milions per a les comunitats autònomes) i del pla de rehabilitació d’edificis i barris (més de 4.000 milions a través d’autonomies i ajuntaments, la pràctica totalitat dels 5.000 milions previstos).

Pertes i reformes

Quant als pertes del primer semestre, a banda del pla del vehicle elèctric està previst avançar en el de salut d’avantguarda (nou convocatòries per més de 250 milions, inclosos 36 milions per crear una societat mercantil publicoprivada de desenvolupament de teràpies avançades) i en el d’energies renovables (15 convocatòries de 2.300 milions, inclosos 400 milions per a hidrogen renovable i 150 per a biogas). En les pròximes setmanes, a més, arrencaran l’agroalimentari, el de l’espanyol com a llengua i l’aeroespacial, i els seguiran altres com el naval i el de l’economia circular. «El pla s’està accelerant i estem arribant a la velocitat de creuer», han proclamat les fonts del Govern.

Quant a les reformes, Espanya ha de complir 35 fites en el primer semestre perquè Brussel·les continuï desemborsant els fons. Entre aquestes hi ha l’entrada en vigor de la llei de comunicació audiovisual i la llei de telecomunicacions; la modificació de la llei de ciència; la reforma de la formació professional; l’informe dels experts per a la reforma fiscal; l’entrada en vigor de la reforma de la llei concursal (que es vol «compassar» amb el final de la moratòria dels concursos forçosos, previst per al 30 de juny); la posada en marxa del nou règim de cotització d’autònoms i la reforma de plans de pensions i d’ocupació; i l’entrada en vigor de la llei de vivenda.

Convocatòries passades

De les convocatòries ja llançades, 303 (per valor de 5.273 milions) ja han tancat el termini per presentar projectes i estan en fase d’adjudicació o adjudicats, i per tant a l’espera que es dicti una resolució i es transfereixin els diners (el termini per presentar una proposta de resolució sol estendre’s entre els 60 i els 90 dies). Uns altres 187 estan actualment obertes i per tant es poden presentar sol·licituds per valor de 7.734 milions. Ben aviat (amb anuncis publicats) s’obriran 44 convocatòries per 6.700 milions.

Notícies relacionades

De les 534 convocatòries ja iniciades, 325 corresponen a l’Estat per un valor de 16.699 milions. Una part funcionaven com a convocatòries paraigües de plans que progressivament les comunitats autònomes publicaran i executaran (com el pla MOVES per a la compra de cotxes elèctrics) per un valor de 2.539 milions, amb la qual cosa la xifra més certa de fons ja convocats i en via de licitació és de 17.169 milions (i no 19.708). Les 209 convocatòries restants, per un valor de 3.009 milions, corresponen a les comunitats autònomes.

Les fonts del Govern han destacat que a les comunitats s’havien assignat 11.247 milions al tancament del 2021, que el 94% s’havien acordat en conferències sectorials amb la presència dels governs autonòmics. La resta, han defensat, també s’han «discutit i acordat» amb les comunitats. «Tot és transparent i està escrupolosament subjecte a la llei de subvencions», han defensat davant les crítiques del PP de perjudicar els territoris governats pels populars.