Acord bipartit

Patronal i sindicats inicien contactes per consensuar com han de pujar els salaris

  • CEOE, Cepyme, CCOO i UGT comencen a negociar un nou Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) amb la intenció de tenir-lo tancat abans d’acabar el primer semestre

Patronal i sindicats inicien contactes per consensuar com han de pujar els salaris

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La patronal i els sindicats han iniciat converses per definir com han de pujar els salaris els pròxims anys, tal com confirmen a El PERIÓDICO fonts dels dos grups. En plena espiral inflacionista, amb els sous perdent poder adquisitiu i amb la negociació col·lectiva semibloquejada des de fa gairebé dos anys, CEOE, Cepyme, CCOO i UGT han arrencat la negociació d’un nou Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC). Aquest és una espècie de conveni de convenis que les cúpules dels agents socials pacten amb caràcter habitualment trianual, perquè serveixi de guia després en les negociacions de convenis sector a sector i província a província. No té caràcter obligatori, però sí que serveix de referència i orienta la inèrcia de la majoria de les negociacions. La intenció de les parts és tenir tancat aquest nou acord abans d’acabar el primer semestre de l’any.

L’últim AENC va vèncer el desembre del 2020 i des d’aleshores els agents socials tenien pendent tornar a asseure’s per mirar de consensuar de nou els paràmetres, per exemple, de com han de pujar els sous en els pròxims convenis que es renovin. En el IV AENC, l’últim, les forquilles pactades van ser d’entre el 2% i el 3%.

Una xifra de la qual difícilment baixaran els sindicats, atesa l’actual evolució de l’IPC i la pèrdua de poder de compra que arrosseguen els treballadors des de l’arrencada de la pandèmia. La patronal, per la seva part, s’ha mostrat fins ara reticent a assumir increments salarials de pes per evitar un augment significatiu de costos i al·legant la incertesa econòmica que encara pesa sobre determinats sectors.

Salari mínim i teletreball

En l’anterior AENC també es va pactar que cap conveni havia d’incloure sous inferiors als 1.000 euros bruts mensuals (o 14.000 euros anuals). Una xifra que llavors la patronal ja va firmar i a què el Govern vol ara acostar el salari mínim interprofessional (SMI). Aquesta negociació començarà el dilluns 7 de febrer. La de l’AENC començarà formalment el 3 de març, ja que les parts s’han donat un termini d’una mica més d’un mes per definir internament les seves postures i poder així ja intercanviar primeres propostes en aquest conclave.

Notícies relacionades

Aquest ‘conveni de convenis’ inclou més matèries que les purament salarials i també pacta, per exemple, qüestions relatives a l’organització de la jornada. Aquí la novetat del teletreball promet ser una qüestió central en el pròxim AENC, ja que a més és un àmbit en què empreses i treballadors estan trobant esculls per entendre’s. Fins al punt que, després d’un any en vigor de la nova llei de teletreball (que deixa gran part de la concreció a la negociació via conveni), només el 3% dels assalariats està cobert per un plec col·lectiu que reguli específicament el treball en remot. El bloqueig generalitzat de la negociació col·lectiva també ha llastat aquesta qüestió.

La intenció és tenir tancat el que serà el V AENC abans d’acabar el primer semestre del 2022. Per aconseguir-ho les parts començaran formalment a negociar el 3 de març i, a partir d’allà, es veuran cada 15 dies per intercanviar propostes i poder tancar així en un termini de tres mesos aquest nou acord bipartit del diàleg social.