Mercats

Les borses s’enfonsen per la tensió a Ucraïna

L’Ibex cedeix el 3,2% i l’Eurostoxx 50, més del 4% en una sessió dominada per la incertesa i les vendes

El principal indicador espanyol registra el pitjor descens des que es va conèixer l’existència d’òmicron el 25 de novembre

Les borses s’enfonsen per la tensió a Ucraïna
4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La setmana ha començat amb les borses tenyides de vermell davant el so cada vegada més alt de tambors de guerra o conflicte militar a Ucraïna. En aquest clima d’incertesa i amb predomini de les vendes per reduir l’exposició al risc i fugir cap a actius que es perceben com a més segurs, com la renda fixa o l’or, l’Ibex, la principal referència del mercat espanyol de renda variable, va tancar amb un descens del 3,18%, el més gran des que va esclatar la crisi per la variant òmicron de la covid, després de la caiguda de més de l’1% de divendres passat.

L’Eurostoxx 50, que engloba les principals accions a Europa, va superar el 4% de caiguda i la resta de parquets del Vell Continent també va registrar una jornada de retrocessos. Tal com anticipaven els futurs, Wall Street també es va sumir en les vendes amb un descens que va arribar a superar el 2,5%, tot i que més tard es va moderar i el Dow Jones fins i tot va tancar amb una lleugera pujada del 0,29% per aprofitar la compra d’accions amb preus més baixos.

La tensió a Ucraïna és un dels principals focus d’incertesa, al qual se suma la reunió de política monetària de la Reserva Federal (Fed) i els resultats empresarials aquesta setmana. Els tambors de guerra i les tensions entre Rússia i els EUA, l’OTAN i Ucraïna inquieten els inversors, especialment per l’efecte que pot tenir un conflicte bèl·lic en el subministrament de gas procedent de Rússia i el seu impacte en una inflació que a tot Europa i els Estats Units continua desbocada. És precisament l’energia un dels factors que han disparat el nivell general de preus que, com a conseqüència, s’està estenent al conjunt de sectors.

Gas i inflació

L’Ibex es va desplomar fins als 8.417,8 punts al cedir 276,900 punts. Es tracta de la seva caiguda més acusada des que es va enfonsar gairebé un 5% el 26 de novembre, el dia en què es va conèixer l’existència de la variant òmicron de la covid-19. Els analistes apunten a la tensió davant una possible invasió d’Ucraïna per part de tropes russes que, al seu torn, pot provocar pressió sobre el preu del petroli i impactar sobre la inflació, una de les variables que més preocupen les autoritats des de fa mesos i que poden anticipar pujades del preu dels diners. Tot això podria frenar una recuperació econòmica tocada també per l’evolució del coronavirus. Aquest és el motiu del nerviosisme en els parquets.

La setmana està marcada, a més, per la primera reunió de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) de l’any, en la qual potser s’avançaran noves claus de la pujada de tipus al país americà. Així mateix, es coneixeran les primeres dades sobre el PIB del 2021 a Espanya, els Estats Units, Alemanya o França i nous resultats empresarials. La resta de borses europees també han finalitzat la sessió d’aquest dilluns en vermell, amb caigudes del 2,63% a Londres, del 3,96% a París, del 3,8% a Frankfurt i del 4,02% a Milà.

Petroli i euro

D’altra banda, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, se situava en 85,9 dòlars després de caure un 2,28%. La cotització de l’euro davant el dòlar es col·locava en 1,1313 ‘bitllets verds’, mentre que la prima de risc espanyola se situava en 68 punts bàsics amb l’interès exigit al bo a deu anys en el 0,622%.

Notícies relacionades

Les notícies sobre Ucraïna no són gaire positives. El Departament d’Estat dels EUA va ordenar evacuar el personal de les legacions diplomàtiques al país. A l’altre costat del tauler, Rússia ha advertit que els EUA i els seus aliats estan preparant «grans provocacions» per guanyar-se l’opinió pública en vista de la situació de tensió a la frontera amb Ucraïna. Aquests esdeveniments no agraden als inversors perquè són una font addicional d’incertesa i volatilitat per a les borses. A més, el consens del mercat descompta ja quatre pujades de tipus d’interès aquest any (la primera al març) per part de la Reserva Federal dels EUA, empeses per l’escalada experimentada per la inflació, que als EUA va arribar al nivell de fa quatre dècades i a Espanya, per exemple, es va apropar al de fa gairebé 30 anys.

Els analistes de Goldman Sachs fins i tot esperen més de quatre pujades dels tipus d’interès el 2022 en la primera potència mundial i anticipen que la reducció del balanç començarà el juny a un ritme de 100.000 milions de dòlars mensuals. Per tant, s’espera que el banc central prepari dimecres el mercat per a un nou cicle més agressiu, ja que el seu objectiu principal ara és reduir l’elevada inflació.