Aerolínies dels EUA adverteixen d’un «caos» potencial si no es limita el 5G a prop dels aeroports

Aerolínies dels EUA adverteixen d’un «caos» potencial si no es limita el 5G a prop dels aeroports
1
Es llegeix en minuts

Els presidents de 10 companyies aèries nord-americanes han llançat la veu d’alarma aquest dilluns davant les autoritats per advertir sobre el «caos» potencial que representaria el desplegament de la tecnologia de xarxes ultraràpides 5G en les proximitats d’aeroports, en una carta obtinguda per l’agència de notícies AFP.

«Escrivim per demanar urgentment que la [tecnologia] 5G sigui implementada a partir del 19 de gener en qualsevol lloc excepte a 2 milles [uns 3,2 km] de les pistes d’aeroport, com va ser definit per la FAA», l’autoritat d’aviació federal, assenyala la missiva, que també ha sigut firmada per les empreses logístiques i de transport FedEx i UPS.

«Pertorbació»

«Es necessita una intervenció immediata per impedir una important pertorbació operativa per als passatgers, els transportistes, les cadenes de subministrament i l’entrega de subministraments mèdics essencials», han assenyalat, a dos dies de l’entrada en servei de la xarxa 5G.

Les aerolínies i empreses de càrrega dels Estats Units estan preocupades per les conseqüències d’aquesta xarxa sobre els avions per possibles pertorbacions en els instruments de control.

«En una jornada com la d’ahir [per diumenge], més de 1.100 vols i 100.000 passatgers es veurien subjectes a anul·lacions, desviacions i retards», temen els presidents d’aquestes empreses, entre les quals hi ha American Airlines, Delta i Southwest.

«Calamitat econòmica evitable»

«Considerant el poc temps que falta i la importància d’aquesta calamitat econòmica completament evitable, sol·licitem respectuosament que adoptin totes les mesures necessàries perquè la xarxa 5G sigui desplegat excepte quan les torres siguin massa a prop de les pistes dels aeroports», demanen al Govern nord-americà, la FAA i la FCC, l’agència de telecomunicacions.

Per això aposten per una pausa «fins que la FAA pugui determinar com aquest desplegament es pot portar a terme amb seguretat i sense pertorbacions catastròfiques».

Termini ampliat

Notícies relacionades

A principis de gener les companyies aèries van obtenir un nou termini, fins dimecres, perquè s’activessin les noves freqüències de banda.

Ja al desembre, els fabricants Airbus i Boeing també van expressar «preocupació» sobre possibles pertorbacions en l’instrumental dels seus aparells per part de la xarxa 5G, en una carta al Departament de Transports dels Estats Units.