Polèmica sobre les macrogranges

El comissari europeu d’Agricultura torna a sortir en defensa de la qualitat de la carn espanyola

Janusz Wojciechowski s’ha reunit aquest divendres amb el ministre Luis Planas i amb representants de les organitzacions agràries i cooperatives agroalimentàries espanyoles

El polític europeu reconeix que a la UE hi ha un problema amb l’agricultura a gran escala i reitera que un dels principals objectius de la PAC és recolzar els petits productors

El comissari europeu d’Agricultura torna a sortir en defensa de la qualitat de la carn espanyola
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El comissari europeu d’Agricultura i Desenvolupament Rural de la Unió Europea, Janusz Wojciechowski, ha tornat a sortir en defensa de la qualitat de la carn espanyola, després de les declaracions del ministre de Consum, Alberto Garzón, al diari anglès The Guardian en les quals qüestionava la qualitat de la carn que produeixen les explotacions agràries intensives. Wojciechowski, que ja havia fet una declaració similar a principis de setmana en una entrevista amb l’Agència EFE, ha reiterat que «com a comissari i com a exauditor de seguretat alimentària de la Unió Europea», pot assegurar que «no hi ha cap raó en absolut per dir que la carn espanyola té menys qualitat». «Segueix els mateixos estàndards de producció que la resta d’aliments que es produeixen a la Unió Europea», ha insistit.

El representant de la Comissió Europea en matèria d’agricultura i ramaderia està de visita a Espanya. Aquest dijous va visitar l’illa de La Palma per conèixer de primera mà l’efecte del volcà sobre l’agricultura, ramaderia i pesca, a qui els va prometre «tots els recursos possibles de la CE per ajudar a la recuperació», i aquest divendres s’ha reunit amb el ministre d’Agricultura, Luis Planas, i representants de les organitzacions i cooperatives agràries. Al finalitzar aquestes trobades Wojciechowski i Planas van atendre la premsa i el comissari va tornar a defensar la qualitat de la carn espanyola, però també va reiterar que existeix un problema amb les macrogranges i és extensible a tota la Unió Europea.

«La mida de les explotacions agràries és un tema de discussió a tota la Unió Europea. La reforma de la PAC el que proposa és buscar alternatives per a aquest domini més gran de les grans granges. El que fem és donar suport al benestar animal, fomentar l’agricultura ecològica, promoure l’ús de pastures permanent, maneres d’incentivar els petits ramaders perquè no hagin de recórrer a la ramaderia intensiva», ha explicat Wojciechowski. «A Espanya, la mitjana de les explotacions ramaderes és de 23 hectàrees, però la majoria és més petita. Dues terceres parts no superen les 10 hectàrees i el 80% no supera les 20 hectàrees. Per tant, hem de tenir les eines a la nostra disposició perquè els agricultors més petits no hagin de desaparèixer, com els pagaments redistributius», ha afegit.

Precisament, en aquesta línia s’han adreçat des de la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG), que ha demanat a Govern i la Unió Europea que posin fre «al procés d’uberització del camp i a la posada en marxa de de macrogranges» que «amenaça el model social i professional de l’agricultura i ramaderia, majoritari a Europa, segons han indicat en un comunicat. «Si el nou model d’oligopolis empresarials s’imposa, Espanya camina cap a una agricultura sense agricultors», ha afirmat el seu secretari general, Miguel Padilla.

Campanya política del PP

Notícies relacionades

Per la seva part, el ministre Luis Planas ha qualificat el debat entorn de la qualitat de la carn espanyola de campanya política orquestrada pel Partit Popular per guanyar vots a les eleccions de Castella i Lleó. «Lamento que alguns només parlin de ramaderia i agricultura quan hi ha campanya electoral. El balanç del PP en ramaderia i agricultura són dos posats de fotografia, aquest és tot l’interès, i contrasta amb les més de 500 reunions que he tingut com a ministre amb el sector (...) ¿Per què crear aquesta polèmica ara? Perquè hi ha unes eleccions autonòmiques i a la direcció del PP li interessa crear aquest conflicte», ha assegurat Planas.

Planas ha reconegut que no ha parlat amb el ministre Garzón després de les seves declaracions al rotatiu britànic. «Ni ell m’ha trucat, ni jo li he trucat», ha dit al ser preguntat per la comunicació entre tots dos, però també ha afegit que «el món no gira respecte a aquest tema» i ha descartat que aquestes «declaracions inexactes» hagin tingut cap efecte negatiu en les vendes, segons li havien confirmat les diferents oficines comercials espanyoles a l’exterior. «El que més em preocupa és el desconeixement profund sobre la realitat d’aquest sector (...) però aquesta polèmica en uns dies passarà i continuarem treballant pel futur», ha afegit.