Fins als 135.000 contractes

Treball preveu triplicar els contractes formatius amb la nova reforma laboral

  • El pressupost del SEPE augmenta en 14,5 milions davant l’expectativa que els contractes d’aprenentatge s’elevin de 50.000 a 135.000 el 2022

Treball preveu triplicar els contractes formatius amb la nova reforma laboral
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri de Treball ha augmentat el pressupost disponible del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) davant el previsible augment de contractes formatius per atendre després de la nova reforma laboral. Un dels punts consensuats entre l’Executiu, la patronal i els sindicats és reformular els contractes d’aprenentatge, per fer-los més atractius per a les empreses i amb millors condicions laborals per als empleats. Per a això, i segons consta en la Memòria de l’anàlisi d’impacte normatiu del reial decret llei a què ha tingut accés Europa Press, el SEPE veurà augmentada la seva partida pressupostària en 14,5 milions d’euros per al pròxim exercici.

L’augment pressupostari incorporat en les mesures auxiliars de la norma s’explica per la previsió pública de l’augment dels contractes formatius que les empreses firmaran a partir d’aquest 2022. Concretament, de la previsió de 50.000 contractes realitzada inicialment durant l’elaboració dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), la dotació passa a 135.000 contractes.

Notícies relacionades

La despesa mitjana estimada per a aquest tipus de contractes és de 807 euros, però a l’augmentar el nombre de contractes també s’incrementa l’import final, fins als 108,35 milions d’euros en un any ordinari, segons la Memòria. No obstant, la mateixa memòria aclareix que la reforma «no començarà a aplicar-se de forma efectiva fins a mitjans de 2022», a causa del període de tres mesos que atorga als empresaris per adaptar-s’hi, per la qual cosa aquests 108,35 milions d’euros es redueixen a la meitat, fins als 54,5 milions d’euros. És a dir, 14,5 milions més de l’inicialment pressupostat.

La nova reforma laboral recondiciona la figura del contracte formatiu amb voluntat de proliferar-ne l’ús. Aquest queda limitat a persones menors de 30 anys i l’aprenent haurà de tenir assignat dos tutors, un de l’empresa i un altre de l’entitat formativa. La durada mínima del contracte seran tres mesos i la màxima dos anys. El temps de treball efectiu no podrà superar el 65% de la jornada durant el primer any i el 85% durant el segon. I el sou mai podrà estar per sota d’SMI. A més, el contractat haurà d’estar realitzant un curs de formació directament vinculat amb l’activitat de l’empresa contractada i així evitar acumular cursos que no tenen res a veure amb l’ofici i només serveixen per perpetuar el contracte formatiu.