Futur energètic

Espanya rebutja la proposta de Brussel·les i manté la seva oposició a les nuclears

  • Ribera assegura que «no són energia verda ni sostenible» i reafirma el compromís del Govern amb les renovables

  • Alemanya i Àustria també s’oposen als plans de la Comissió Europea de considerar verdes les inversions en gas i energia atòmica

Espanya rebutja la proposta de Brussel·les i manté la seva oposició a les nuclears
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La proposta de la Comissió Europea de declarar com a «inversió verda» certs projectes nuclears i de gas no ha tardat a trobar opositors. Tot just 48 hores després que s’anunciés la iniciativa, Espanya, Alemanya i Àustria han rebutjat rotundament que aquestes formes de generació d’energia siguin considerades com a sostenibles. Fins al punt que els governs alemany i austríac han amenaçat de presentar una denúncia si aquest esborrany segueix endavant. Per la seva part, la vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica espanyola, Teresa Ribera, va deixar clar que «no són energia verda ni sostenible».

Durant la passada nit de Cap d’Any, la Comissió Europea va plantejar concedir la qualificació de «verda» als projectes que substitueixin el carbó i emetin fins a 270 grams de CO2 per kw/h. Amb aquesta qualificació es podrien obtenir llicències de construcció fins a 2030 sempre que existeixi un pla per canviar a energia renovable o de baixes emissions abans de finals de 2035. En un comunicat va reivindicar que, «tenint en compte l’assessorament científic i el progrés tecnològic», consideren que «existeix un paper per al gas natural i la nuclear com a mitjà per facilitar la transició cap a un futur basat predominantment en les renovables.

No obstant, aquests plans hauran de ser revisats amb tots els governs europeus i hauran d’obtenir el vistiplau de l’Europarlament i del Consell de la UE. Un objectiu que de moment sembla complicat, davant el rebuig de diversos països.

Els partidaris de la mesura creuen que les plantes de gas són més netes que les de carbó i que l’energia nuclear no emet gasos amb efecte hivernacle, però els crítics de la proposta entenen que les emissions no són prou innòcues per ser qualificades com a tal. Tot i així, el ‘lobby’ energètic ha aconseguit que França i la Comissió Europea siguin els principals valedors de la idea que qualsevol projecte que defensi els objectius de desenvolupament sostenible ha de comptar amb l’energia nuclear com a via per donar estabilitat al subministrament energètic tant en producció com en preu.

Riscos i despeses

«Independentment que es puguin continuar emprenent inversions en una o una altra, considerem que no són energies verdes ni sostenibles», va denunciar Ribera sobre les intencions de la Comissió Europea. Des del seu ministeri destaquen que Espanya és una «ferma defensora» de la taxonomia verda per arribar a la neutralitat climàtica el 2050 i que acceptar l’energia nuclear com una font verda suposaria «un pas enrere». «No té sentit i envia senyals erronis per a la transició energètica del conjunt», recalquen. Tot i així, admeten que les dues fonts d’energia han de jugar el seu paper, malgrat que tingui «un temps limitat».

Notícies relacionades

La seva homòloga austríaca, la ministra per a Acció Climàtica, Leonore Gewessler, es va mostrar molt més dura i va avisar a través de Twitter a la Comissió Europea que intentaran tombar la seva proposta si segueix endavant: «Si aquests plans es posen en marxa tal com estan redactats, els denunciarem». A més, va acusar la CE de fer un «rentat de cara» a l’energia nuclear i va assegurar que es tracta d’una font «perillosa i que no representa en absolut la solució en la lluita contra la crisi climàtica».

També el líder adjunt dels socialdemòcrates al Parlament alemany, Matthias Miersch, va asseverar que «Alemanya hauria d’aprofitar totes les possibilitats a l’hora d’evitar la promoció d’aquesta tecnologia a nivell europeu» perquè «l’energia nuclear és insostenible i no té sentit des d’un punt de vista econòmic», atès el cost de l’emmagatzemament de residus i de la incapacitat per finançar noves plantes sense «enormes subsidis pel mig». «El futur només ha de pertànyer a les energies renovables, especialment a nivell europeu», va sentenciar Miersch.