Servei essencial

La llum marcarà aquest dimarts el segon preu més alt de la història

El megawatt per hora se situarà en una mitjana de 327,38 euros, el 3,6% menys que avui

La llum marcarà aquest dimarts el segon preu més alt de la història
2
Es llegeix en minuts

El preu de l’electricitat al mercat majorista (‘pool’) s’ha situat per a aquest dimarts en 327,38 euros el megawatt hora (MWh), el segon més alt de la història, després de dos dies de pujada que han culminat avui en el màxim històric de 339,84 euros/MWh.

Segons les dades definitives publicades per l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE), el preu de demà és un 3,66% més baix que el fixat per avui, el màxim mai registrat. En qualsevol cas, amb aquest descens, l’electricitat tornarà a sobrepassar la barrera dels 300 euros/MWh per sisè dia consecutiu.

Després d’aquest augment, el valor gairebé septuplicarà el preu que va marcar el ‘pool’ durant el tercer dilluns de desembre de l’any passat (46,79 euros/MWh).

Des d’inicis de mes el preu mitjà de l’electricitat se situa en 248,64 euros/MWh, un 28% més que la mitjana registrada durant el novembre (193,43 euros/MWh), i prop d’un 24% per sobre de la d’octubre (200,06 euros/MWh), el mes més car de la història fins ara.

Franges horàries

Per trams, al preu màxim s’hi arribarà entre les 20.00 i les 21.00 h, quan se situarà en 370 euros/MWh, i el mínim serà de 270 euros/MWh entre les 3.00 i les 5.00 h.

Amb aquesta nova pujada i quan falten menys de dues setmanes perquè acabi l’any, cada vegada és més complicat que el Govern compleixi la seva promesa que a finals del 2021 els espanyols pagaran el mateix rebut de la llum que el 2018.

Segons els càlculs d’EFE i a partir del simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC), la factura mitjana del novembre passat va ser de 83,83 euros, gairebé un 40% més cara que la del mateix mes del 2018 (61,09) i que la del desembre d’aquell any (60,23 euros).

Notícies relacionades

Els preus registrats en el mercat majorista repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a Espanya, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el seu subministrament en el mercat lliure.

L’escalada de preus que afecta gran part d’Europa es deu, entre altres factors, a l’encariment del gas als mercats internacionals, que es fa servir a les centrals de cicle combinat i que marca el preu del mercat en la majoria de les hores, i l’augment del valor dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO2).