Servei bàsic

Nou rècord de la llum aquest divendres: 309,20 euros.

L’escala del gas continua pressionant el cost del quilowatt al mercat majorista

Nou rècord de la llum aquest divendres: 309,20 euros.
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nou rècord. El preu mitjà de l’electricitat s’elevarà aquest divendres fins als 309,42 euros, el 2,29% més que avui dijous. L’escalada imparable del preu del gas és la principal raó d’aquest encariment, que consolida el preu del megawatt (MW) per hora per sobre del nivell insòlit dels 300 euros. Segons les dades de l’operador del mercat, OMIE, la franja horària més cara serà entre les 20 i les 21 hores, amb 350 euros i la més barata, de cinc a sis del matí, amb 250 euros.

Aquest és el tercer rècord consecutiu a què arriba el preu al mercat majorista després que aquest dijous hagi superat per primera vegada la barrera dels 300 euros de mitjana, i va camí de convertir el desembre en el mes més car de la història per als més d’11 milions de clients amb tarifa regulada (PVPC).

El preu del gas natural als mercats internacionals, que va començar la setmana en l’entorn dels 120 euros per megawatt hora, és el principal detonant d’aquesta escalada de preus, juntament amb el preu dels drets d’emissió de CO2, també en màxims (80 euros per tona). Fa diversos mesos que els dos factors disparen el preu de l’electricitat no només a Espanya, sinó a tots els països d’Europa.

Tarifa regulada i mercat lliure

El preu de l’electricitat al mercat majorista repercuteix directament en la tarifa regulada (en l’anomenat PVPC), a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors, però també serveix de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el seu subministrament al mercat lliure. A més del preu de l’electricitat, el preu final del rebut mensual està format pels peatges (preu regulat que finança les xarxes de transport i distribució d’electricitat), els càrrecs (preu regulat amb què es finança un pupurri de conceptes com el deute del sistema elèctric i les primes a les renovables) i els impostos.

Notícies relacionades

En aquest últim cas, el Govern espanyol ha decidit tornar a abaixar els impostos del rebut de la llum a partir de l’1 de gener, quan caduquen els actuals avantatges fiscals, segons va afirmar la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, al Congrés dels Diputats. «Prorrogarem la baixada dels impostos que acompanyaven la factura de la llum durant el primer quadrimestre de l’any que ve», deia Montero en el ple d’aquest dimecres, després d’una pregunta del diputat de Vox Iván Espinosa de los Monteros.

Una cosa que ja confirmaven dimarts fonts del seu departament, després que la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, fes una afirmació confusa donant a entendre que hi hauria un replegament de les mesures. «Sí que estem estudiant mesures de tipus fiscal, però no necessàriament una pròrroga del que hem aplicat en l’últim quadrimestre, perquè l’últim quadrimestre ha absorbit part del creixement d’un any complet, per tant no tindria sentit mantenir-les en aquest nivell», va afirmar Ribera dimecres en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.