quotes pesca

La UE acorda una rebaixa del 6% en els dies de pesca al Mediterrani el 2022

  • Espanya vota en contra del reglament que regula la pesca d’arrossegament al Mediterrani, però valora positivament l’acord sobre TAC i quotes per a l’Atlàntic

  • El Govern central aconsegueix suavitzar la retallada de les possibilitats de pesca per al lluç del calador sud el 2022, que serà del 8% davant el 18% que demanava Brussel·les

La UE acorda una rebaixa del 6% en els dies de pesca al Mediterrani el 2022
3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Després de dos dies de reunions, nit en blanc inclosa, els Vint-i-set han tancat aquest dimarts un acord sobre les possibilitats de pesca per a la flota europea el 2022 que deixa un sabor agredolç en la delegació espanyola. El Govern espanyol ha aconseguit suavitzar la retallada en la quota de lluç del calador sud –al 8% davant el 18% proposat inicialment per la Comissió Europea–, però no ha aconseguit minimitzar la reducció dels dies de pesca que la flota d’arrossegament podrà sortir a pescar al Mediterrani i que es veuran retallats un 6%. «Defensàvem que la reducció fos de 0 i que si no ho era es compensés via selectivitat. Això no ha sigut recollit i ens ha portat a no recolzar el reglament», ha explicat el ministre d’Agricultura i Pesca, Luis Planas.

La reunió dels ministres d’Agricultura i Pesca de la Unió Europea va arrencar diumenge i ha acabat a primera hora d’aquest dimarts després d’una marató negociadora «llarga i complicada» a la qual Espanya acudia amb «esperit constructiu» per garantir l’equilibri entre la preservació dels recursos i la supervivència del sector pesquer, que només s’aconseguirà, segons ha recordat Planas, compatibilitzant una gestió sostenible amb la sostenibilitat econòmica i social. «El punt de partida plantejat per la Comissió Europea en les seves propostes no era equilibrat. Hi havia un clar desequilibri entre els objectius des del punt de vista extractiu i també econòmic i social», ha explicat Planas.

El resultat deixa en tot cas un gust agredolç: positiu en el cas de les quotes per a l’Atlàntic, el pacte del qual ha sigut aprovat per unanimitat, i negatiu quant al Mediterrani, on la presidència ha tirat endavant el pacte per majoria qualificada després de la desvinculació d’Espanya. Segons el Govern central, Espanya fa dos anys que aplica un pla ambiciós i estricte en matèria de vedes i selectivitat en les arts de pesca que va més lluny del recollit al reglament comunitari. Tot i així, Brussel·les proposava una retallada en els dies de pesca del 7,5% que Espanya ha intentat combatre, perquè suposaria una mitjana de 190 dies de pesca menys a l’any. 

Finalment, la retallada acordada serà del 6% tot i que part de l’esforç, entorn del 2%, es podrà compensar per mitjà de mesures de selectivitat. «Segons la nostra opinió, aquesta selectivitat hauria d’haver sigut compensada totalment. Els que fan aquest esforç de selectivitat de les malles no tindria sentit realitzar una reducció suplementària, i per això no hem recolzat aquest reglament», ha explicat el ministre, que ha alertat que el problema continua sent la falta d’estudis científics sòlids sobre les mesures adoptades i les conseqüències des del punt de vista econòmic i social. «Aquest any ens l’havíem plantejat com un moment de pausa reflexió. La Comissió no ho ha entès així», ha lamentat.

Lluç sud

El resultat respecte a les possibilitats de pesca a l’Atlàntic és més positiu. L’acord final suavitza la retallada del 18,4% que Brussel·les proposava per al lluç del calador sud (Cantàbric i golf de Cadis), que serà finalment del 8%, així el compromís de revisar el model d’avaluació dels estocs d’una de les espècies de més interès per als 1.200 barcos espanyols que es dediquen al lluç. 

Notícies relacionades

El pacte també manté les captures d’abadejo al Cantàbric i la resta del calador nacional. També de rap, mentre que limita la retallada al 5% del llenguado (davant el 20% que demanava inicialment Brussel·les) i també de l’escamarlà del golf del Cadis (davant el 16% que demanava la Comissió). Respecte a aquesta espècie, el pacte per al 2022 inclou l’obertura d’algunes zones al Cantàbric per realitzar campanyes sentinella d’avaluació científica. Quant al sorell, l’acord recull un augment del TAC del 12%, cosa que demostra, segons Brussel·les, que «els esforços de conservació donen els seus fruits».

Quant a les captures dels estocs compartits amb el Regne Unit, la Comissió Europea ha informat els Vint-i-set que encara no ha aconseguit tancar un acord amb Londres, i per això prorrogaran els TAC i quotes partint de les dades d’aquest any durant el primer trimestre del 2022.