Els últims dies del regional de Conca: posaran autobusos
Així elimina Espanya els trens barats per afavorir l’AVE
Al cap de dos dies d’anunciar el desmantellament imminent de la línia Madrid-Conca-València el tren es va avariar i no va sortir

Com una profecia autocomplerta, al cap de dos dies d’anunciar el desmantellament imminent de la línia Madrid-Conca-València el tren es va avariar i no va sortir.
Era dijous, el rellotge marcava les 7.02 h a l’estació d’Aranjuez –l’actual cap de la línia, des que fa uns anys Renfe va decidir canviar-la i que no sortís d’Atocha– i encara era de nit.
Entre d’altres, l’anaven a agafar un grup de joves turistes amb destinació València i un noi resident a la serra madrilenya amb família a Conca, on havia d’arribar abans de les onze. Els primers estaven desconcertats preguntant què passava. El segon, anomenat Sandro, s’ho podia olorar.
Quan la taquillera de l’estació i la Loli, la interventora, van saber que no sortiria, van localitzar tots els viatgers amb bitllet i els van anar recol·locant. «Als de València els vam enviar de tornada a Atocha i allà que agafessin un AVE», va explicar la taquillera. «Al final hi surten guanyant perquè arriben abans, així que aquí ningú es queixa». El seu bitllet d’anada i tornada havia rondat els 45 euros, mentre que el de l’AVE no baixa de 100.
Al Sandro i la resta de viatgers que anaven a Conca o als pobles intermedis els van posar un autobús. Va arribar a les 8.40 h, amb més d’una hora i mitja de retard respecte a la que havia de sortir el tren.
«No és la primera vegada que passa», va comentar el Sandro. «L’última vegada l’autobús va arribar a dos quarts de deu. A mi amb el tancament de la línia em molesten bastant, perquè vaig a Conca sovint i l’AVE no me’l puc permetre. Tot i que m’acabo de treure el carnet de cotxe».
«La gent, els ajuntaments, han de reivindicar el tren regional perquè si no se’l carreguen. Ja ho van fer amb el de Toledo a Aranjuez, que passava per Castillejo. L’alta velocitat mata el regional», va intervenir la taquillera. «Durant la bombolla, d’Ocaña (Toledo) venia tothom en Audi. Després van arribar les vaques flaques i van començar a queixar-se que no tenien Rodalies».
«Això és normal a l’Espanya buidada», va anotar Paco de los Cobos, portaveu de la plataforma en defensa del ferrocarril de Conca, a l’assabentar-se de la situació via WhatsApp. «Renfe, fora de l’AVE, és tercermundista».
La plataforma va emetre un comunicat aquella tarda demanant la dimissió d’Isaías Táboas, president de Renfe, un «alt directiu parapetat al seu despatx madrileny que desconeix la realitat dels pobles espanyols, però ens considera números en un balanç de guanys i pèrdues».
Amb prou feines 48 hores abans, dimarts d’aquella mateixa setmana, la secretària d’Estat de Transport, María José Rallo, havia acudit a Conca a informar amb l’ajuntament, la Diputació i la Junta de Castella-la Manxa del tancament de la línia i els seus plans de futur. El ministeri ha compartit una presentació de 40 pàgines en què explica el projecte.
En resum, volen tancar el tram de línia entre Tarancón i Utiel i deixar el d’Aranjuez a Tarancón només obert per a mercaderies. El tros que se salva és el d’Utiel a València, integrat a les Rodalies valencianes.
En vermell, el tram de trajecte que ja cobreixen autobusos. Ho fan des de la nevada Filomena, una de les últimes estocades a la via.
L’argument és que és ineficient i que surt molt car mantenir-la per a la poca gent que l’agafa. I que hi ha una alternativa, l’AVE, més ràpida i utilitzada.
A canvi, posaran autobusos (alguns, a demanda) i obriran una via verda per fer cicloturisme. I quedaran lliures els terrenys de l’estació de Conca, 22 sucoses hectàrees al centre de la ciutat.
És un tancament premeditat. Es busca arribar a una situació crítica perquè tothom ho comprengui
Aquesta és la història de com la mala gestió d’una línia ferroviària acaba amb el seu desmantellament.
«No és deixadesa o crisi pressupostària», apunta Adrián Fernández, responsable de mobilitat de Greenpeace i especialista en mobilitat. «És una cosa premeditada. Es busca arribar a una situació crítica en què tothom comprèn el motiu del tancament».
Rallo va qualificar el tancament com una cosa «revolucionària», com una futura «referència a escala europea» que «maximitzarà» les «opcions de mobilitat» a les zones rurals. El director de comunicació d’ADIF, el gestor d’infraestructura ferroviària, va parlar de «proposta realment disruptiva».
«Ho venen com una meravella, però tots els pobles hi estem en contra», assenyala Carlos Arteche, alcalde de Carboneras de Guadazaón. Pel seu poble de 795 habitants passava el tren fins al ‘Filomena’.
El que havia de ser un tancament temporal del tram Conca-Utiel ja fa més de deu mesos que dura i sense previsió de reobertura. Els autobusos substitutius fan tres serveis al dia: al matí, al migdia i a la tarda. A la resta de la línia, Renfe ha reduït els serveis a dos diaris. L’argumentari del Govern diu que ha crescut la demanda en el tram cobert per autobusos sense explicar aquest detall.
De moment, els nens de Carboneras s’han quedat penjats. Ho explica la Loli, la interventora de la línia, i ho confirma Arteche.
«Una de les coses que feien era anar una vegada a la setmana a fer activitats a Conca. Se n’anaven i tornaven amb tren. Quan va començar la pandèmia, i després amb el ‘Filomena’, es va suspendre. Amb autobús no hi van perquè de vegades són microbusos i arriben plens des d’Utiel».
«L’altre dia la secretària d’Estat va venir a dir que érem uns subvencionats, que els costàvem deu milions a l’any,» continua l’alcalde. «¿Des de quan un servei públic ha de ser rendible? Arreglant la línia i posant uns horaris adequats aquest tren funcionaria».
Una línia degradada
La línia Madrid-Conca-València no només és antiga, sinó que fa molts anys que està descurada.
«És una de les línies històriques del ferrocarril espanyol», explica Fernández. «Es va executar a principis del s. XX. Té paràmetres moderns però amb estacions construïdes enmig de la Guerra Civil, amb qualitats inferiors. El Madrid-València sempre va anar per Albacete, però com que feia molta volta es va fer aquesta a través de Conca».
Fa vint anys, continua, la línia de Conca no era gaire pitjor que d’altres de convencionals a Espanya.
«Són vies úniques, amb sistemes de senyalització obsolets i no automatitzades. La de Terol i la de Sòria estan rebent millores. Però a la de Conca mai s’hi han fet inversions, només un manteniment bàsic. El 2021 tenim travesses de fusta i carrils sense soldar», afegeix.
Les carències de la via es fan evidents a l’agafar el tren, que en alguns trams sotraga i en d’altres ha de reduir la velocitat fins als 20 km/h. I això que està preparada per arribar als 140 km/h. El temps de viatge entre Madrid i València (7 hores) és ara superior al de fa anys (5 hores i mitja) a causa del mal estat.
Fa anys també hi havia més serveis (quatre per sentit cada dia) i millors horaris.
«Quan es va inaugurar l’AVE ens van canviar els horaris perquè no competissin», diu l’alcalde de Carboneras. «Quan volen carregar-se un servei posen horaris que no valen la pena a ningú», afegeix Juan Ramón Ferrandis, coordinador de la plataforma en defensa del ferrocarril de CGT.
Des de Renfe ho neguen i afirmen que els horaris són adequats per arribar a Conca i Tarancón a hores raonables.
Divendres, l’endemà de l’avaria, el tren sí que va sortir. Puntual a les 7.02 h a Aranjuez —per arribar-hi, sortint de Madrid, cal agafar un Rodalies a les 6.08 h a Atocha on és impossible arribar-hi amb metro a aquestes hores–, el van agafar diversos grups de turistes amb destinació València.
«El vam agafar perquè era molt més barat que l’AVE», comenten la Chris i l’Andrés, una parella xilena que viu a Madrid. «El que no sabíem és que calia fer tant transbord ni agafar un autobús».
Poc abans d’arribar a Conca, el tren portava 26 viatgers. Per a l’AVE de mig matí entre Madrid i València hi havia 443 bitllets venuts, segons dades de la interventora, només 17 dels quals van baixar a Conca.
Un dels arguments del Govern és que aquesta línia la utilitza molta menys gent que l’alta velocitat. Però la comparativa és tramposa: com veiem, l’AVE entre Madrid i Conca tampoc és un èxit. Malgrat que els seus horaris són millors, el bitllet costa entre el doble i el triple i l’estació està a 5 quilòmetres de la ciutat, enmig del no-res.
El Govern també parla que en alguns pobles els baixadors són molt lluny, obviant que l’AVE de Conca està encara més apartat.
A més de turistes, al tren regional hi pugen treballadors. Gent que viu en algun dels punts de la línia i es desplaça a un altre a treballar, a fer gestions o al metge. És el cas de la Jennifer, que l’agafa cada dia entre Tarancón i Conca. Amb l’abonament jove li surt a 2,5 euros el trajecte.
«No sé en què consisteixen els autobusos», diu, «però si em deixen tirada hauré de llogar una habitació a Conca».
Diàriament pugen i baixen entre 30 i 40 persones, segons la interventora Loli. Els diumenges és el dia més potent, pel turisme i perquè els estudiants tornen a Madrid. Però durant un temps, indica la Loli, no hi ha hagut interventors en cap de setmana a causa de la falta de personal.
És una altra de les crítiques de les plataformes al Govern: sense interventors no hi ha dades adequades sobre la demanda real.
El viatge és llarg però còmode. Els seients són grans, amb safateta, hi ha lavabos i es pot caminar (a l’autobús, no). Els paratges que s’observen durant el trajecte, segons es va fent de dia, són molt bonics.
«¿Has vist cabirols? N’hi sol haver», comenta la interventora. Al tren també hi va un auxiliar que ‘ajuda’ el maquinista, un jove en pràctiques, ja que el tren no està automatitzat.
L’auxiliar assegura que el trajecte entre Conca i Utiel és encara més bonic i que si finalment obren una via verda, prevista entre Tarancón i Conca, serà molt disfrutable. Però serà impossible arribar-hi des de qualsevol altra part d’Espanya ficant la bicicleta al tren, perquè no hi haurà regionals i l’AVE no les admet.
Especulació urbanística
El portaveu de la plataforma en defensa del ferrocarril de Conca té clar que, malgrat que el futur de la via perillés des de fa anys, la lògica darrere el tancament és afavorir els empresaris de la regió.
No en va, la CEOE va presentar fa uns mesos un projecte amb plans i ‘renders’ del que podrien ser els terrenys de l’estació. I el ministeri els ha inclòs sense cap modificació en la seva presentació.
«Aquí hi ha 22 hectàrees. Quan el tram fins a Utiel va tancar pel ‘Filomena’, la patronal va treure el seu pla. Són casetes per urbanitzar», diu De los Cobos. El comitè d’empresa d’ADIF s’ha manifestat en el mateix sentit. «Es pretén disfressar la situació de deteriorament [...] alliberant terrenys per a la construcció i l’especulació».
I hi ha les empreses d’autobusos, que podran optar a les concessions i cobrar per quilòmetre recorregut.
«Jo també veig el fenomen de l’especulació», afegeix el responsable de Greenpeace. «Són terrenys molt sucosos que són al centre. «El màxim exponent és l’operació Chamartín, però ha passat a Saragossa, Vigo, Valladolid... El meu favorit és Socuéllamos (Ciudad Real). Van fer una variant per treure el tren del poble i van utilitzar els terrenys per fer un gratacel, el Museu Torre del Vi. I el que abans eren vies de tren, ara és un aparcament gegant».
Per a aquest expert, la decisió de tancar la línia és tècnica. «Si jo hagués sigut tècnic hauria pres una decisió semblant i l’hauria intentat justificar. Ningú et donarà el compromís polític de rehabilitar tantes deficiències. El que em fa mal i denuncio és que intenten vendre-ho com la millor solució, quan el resultat de totes les deficiències és una nefasta gestió intencionada», afegeix. Tampoc és una línia estratègica per a les mercaderies que es pugui salvar per aquesta banda.
Així mateix, i després de llegir l’informe del ministeri, considera que el cherry-picking (escollir les dades que més beneficien un relat) «no és bo, ni per justificar el seu tancament ni el seu manteniment».
L’Ajuntament de Conca va aprovar per unanimitat al ple una moció en defensa del tren convencional. «L’alcalde ha incomplert aquell mandat. No entenem la seva postura ni que s’alineï amb la de la CEOE», afirma María Ángeles García, regidora per Conca en Marxa.
El Govern insisteix que cada viatger de la línia li costa 123 euros, mentre que a l’AVE li surt a 11,4 euros. De los Cobos té seriosos dubtes sobre aquestes xifres, vistes les ‘trampes’ de tota la presentació. I, en qualsevol cas, creu que un país com Espanya ha de tenir una xarxa de trens regionals tot i que no siguin rendibles. Les línies de l’AVE tampoc ho són.
Notícies relacionadesDes de Renfe lamenten que hi hagi associacions en defensa del ferrocarril que s’aferrin al passat i no vulguin que el mitjà progressi.
«Jo dec ser un nostàlgic», respon De los Cobos. «¿Però, i vostè? Vostè és un fill del capitalisme».
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Sessió de control Illa esquiva l’«ordinalitat» però garanteix que complirà «tot el pactat» amb ERC sobre el finançament català
- Avenç científic La recerca d’un tractament per a una nena amb un càncer agressiu obre una bretxa d’esperança davant una malaltia minoritària
- FUTBOL El Reial Madrid supera els 200 milions en fitxatges de classe mitjana i encara li falta un galàctic al migcamp
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI