Panera de Nadal

El marisc gallec s’encareix un 33% per als àpats nadalencs

El marisc gallec s’encareix un 33% per als àpats nadalencs
3
Es llegeix en minuts

Tot apunta que el sopar de Nadal d’aquest any serà sensiblement més car que el del 2020. Almenys així ho indiquen els preus de les subhastes efectuades a les llotges gallegues durant l’últim mes dels productes del mar que ompliran les taules en aquest període festiu. Tret de comptades excepcions, les espècies més populars dels banquets de Nadal a Galícia s’han encarit un 33% de mitjana al novembre i des d’inicis de desembre, respecte al mateix període de l’any anterior.

S’ha de pot recordar que la pandèmia va condicionar substancialment l’activitat del sector pesquer. Les restriccions per contenir el coronavirus, i molt especialment el tancament de l’hostaleria, van contraure tant els preus com la quantia de les espècies subhastades a les llotges gallegues l’any passat, per una més baixa demanda del consum a les llars i al canal horeca. En aquesta escalada de preus hi influeix l’efecte arrossegament de la inflació, que es trasllada als valors dels productes d’alimentació, també de peixos i mariscos.

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) analitzava fa escasses setmanes que darrere d’aquestes pujades de preus hi ha els preus de l’electricitat i dels carburants. De fet, l’increment del cost del gasoil repercuteix directament en els comptes de les empreses armadores, ja que aquesta partida suposa fins al 40% de les seves despeses estructurals. Així és que la pesca del Gran Sol i del Cantàbric arriba ja a les llotges gallegues en transport per carretera.

La navalla


Resulta curiós que el producte que en subhasta ha augmentat més de preu sigui la navalla. S’ha disparat un 71%, des dels 8,07 euros per quilo de fa un any als 13,87 d’aquest exercici. En paral·lel, també creix la quantia desembarcada fins als 35.787 quilograms. Continuen la llista d’espècies que més s’han revaloritzat les ostres i la gambeta, amb pujades del 58,5% i del 45%, respectivament. La primera frega els 8 euros per quilogram. La segona escala fins als 28,71 euros per quilo, des dels 19,8 de fa un any.

El llamàntol


Prossegueixen aquest camí alcista de preus a la llotja el llamàntol, que puja un 44,8%, fins als 34,9 euros, el quilogram. A les llotges gallegues es dispara el valor de petxines variades, xels i cloïssa bavosa una mitjana d’un 23%. La primera marca preus de 8,34 euros el quilo, malgrat que la quantia desembarcada s’ha precipitat un 68% en termes interanuals. No obstant, el valor del quilogram de xels augmenta als 3,5 euros i la quantia subhastada creix un 22,8%, i així supera els 121.400 quilograms. La cloïssa bavosa, finalment, se subhasta per una mitjana de 21,3 euros el quilogram. Els percebes s’han encarit un 10,7%, fins als 37,5 euros per quilo, i la nècora se situa en 16,8 euros, un 20% més.

L’escopinya


Notícies relacionades

Respecte a la quantitat subhastada, l’escopinya arriba a xifres més grans i se situa en els 589.784 quilograms, cosa que suposa més que duplicar els quilograms subhastats el mateix mes de l’any passat. El seu preu, no obstant, amb prou feines ha experimentat variació, i ronda en els dos exercicis els 6 euros el quilogram.

L’escamarlà i el bou de mar


Dues espècies dinamiten aquesta tendència a l’alça: l’escamarlà i el bou de mar. El preu del primera cau un 48%, fins als 8,35 euros per quilo, i el segon es redueix un 7,8%, fins als 7,9 euros. I si el valor de la cranca augmentava un 10% al novembre, fins als 8,2 euros, els sis dies que es compten de desembre reverteixen la tendència: el seu valor cau un 38%, respecte a desembre de l’any passat, i se situa en els 5,75 euros per quilo.