reunió Eurozona

L’Eurogrup avala el pla pressupostari espanyol per al 2022

  • Recomana a Espanya que aprofiti els fons de recuperació per finançar inversions i que mantingui una política fiscal «prudent»

  • Els ministres de l’Eurozona alerten de l’elevada «incertesa» i de «riscos substancials» pel repunt de la Covid-19 i defensen mantenir el recolzament fiscal

L’Eurogrup avala el pla pressupostari espanyol per al 2022

AFP / John Thys

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’Eurogrup ha fet seu aquest dilluns el dictamen emès fa dues setmanes per la Comissió Europea i ha avalat el pla pressupostari espanyol per al 2022. Els ministres de l’Eurozona recomanen als països amb un endeutament elevat, com és el cas Espanya, que aprofitin els fons del programa Next Generation EU per finançar inversions que donin suport al creixement i que mantinguin alhora «una política fiscal prudent». Tot i així, i donada la incertesa que envolta l’economia de la zona euro a causa del repunt de casos de Covid-19, també recomanen mantenir un «recolzament fiscal moderat».

«Tal com recomanem, el 2022 tots els Estats membres preservaran la inversió finançada a nivell nacional. Gairebé tots els països amb deute baix i mitjà seguiran o mantindran una postura fiscal favorable», mentre que «els països amb un deute elevat utilitzaran el fons de recuperació i resiliència per finançar inversions addicionals en recolzament de la recuperació», va celebrar el comissari d’Assumptes Econòmics, Paolo Gentiloni, satisfet amb l’aval d’un Eurogrup que fa també seva l’estirada d’orelles al Govern de l’expresident del BCE, Mario Draghi, per no limitar prou el creixement de la despesa corrent en un país amb un deute tan elevat com és Itàlia.

Notícies relacionades

Al marge de l’anàlisi pressupostària la reunió d’aquest dilluns va servir per fer balanç d’una situació econòmica que continua preocupant. Tot i que les previsions econòmiques auguren que la zona euro recuperarà el seu nivell prepandèmia en el quart trimestre de l’any, la incertesa per l’evolució de la pandèmia, que ha fet que alguns països introdueixin noves restriccions, i «l’emergència de noves variants de la Covid és un recordatori que el recolzament fiscal encara és necessari i que hauríem de continuar vigilant els esdeveniments molt de prop», va explicar el president de l’Eurogrup, Pascal Donohoe, al final de la reunió. 

Per això la importància dels fons de recuperació per apuntalar el potencial de creixement de la zona euro i mantenir una resposta àgil i coordinada a nivell europeu. «Tenint en compte la solidesa de la recuperació però també, el recent augment dels riscos associats a la pandèmia, els Estats membres han de mantenir-se àgils en la seva resposta política», recomana l’Eurogrup, en un missatge compartit per Brussel·les. «Per descomptat que som conscients que la crisi no ha acabat. Riscos vells i nous s’estan materialitzant, sobre tot el creixent nombre de casos i la reintroducció de restriccions, pertorbacions a la cadena global de subministraments i l’augment de la inflació. I precisament per això els actors polítics han de ser àgils i estar preparats per oferir una resposta a la mesura si aquesta evoluciona», va defensar Gentiloni.