Relleu empresarial

Inditex recorre al nucli dur per reforçar la direcció del negoci

La multinacional crea un comitè per al dia a dia amb els responsables de les principals cadenes i àrees de negoci

Inditex recorre al nucli dur per reforçar la direcció del negoci

VÍCTOR ECHAVE

3
Es llegeix en minuts

La primera decisió de negoci de Marta Ortega a Inditex es remunta a l’adolescència. Va ser involuntària, és clar. Lluny de qualsevol malabarisme d’analistes i experts, la filla d’Amancio Ortega va comentar un bon dia al llavors president de la companyia que no li acabava d’agradar la roba de Zara. Massa formal per a la seva edat. I així va néixer la cadena Bershka. No és una llegenda. Ho va explicar Antonio Abril Abadín, el que va ser conseller, secretari general de la multinacional i un dels col·laboradors més pròxims a Ortega, durant una conferència de la càtedra d’Empresa Familiar de la Universitat de la Corunya el 2007. «Les decisions són més intuïtives del que semblen. Hi ha directius sense estudis que veuen créixer l’herba», assegurava. En la seva nova etapa en la presidència de la companyia, a més del nou conseller delegat amb responsabilitats executives, Óscar García Maceiras, Marta Ortega comptarà amb el suport d’un comitè de direcció creat amb veterans pesos pesants del negoci i els seus principals col·laboradors des que va assumir les tasques de marca al departament de Dona de Zara.

La mateixa companyia destaca «la llarga trajectòria» de tots ells, procedents de «diferents àrees corporatives i del negoci». Un d’aquests companys de viatge en aquesta etapa que obre Inditex amb Marta Ortega al capdavant del consell d’administració serà algú que ja estava a dalt de tot del poder. El fins ara conseller delegat, Carlos Crespo González, serà director general d’Operacions, Transformació Sostenible i Digital del grup, probablement els pilars del futur d’Inditex. Va entrar a l’empresa el 2001. Abans del lloc de CEO va exercir diverses responsabilitats a l’àrea Financera i Auditoria Interna, fins que el 2018 va passar a la direcció general d’Operacions.

Beatriz Padín és a la multinacional gairebé des de fa tants anys com els que té Marta Ortega. Els últims 20 va estar a càrrec de la direcció comercial de Zara Dona i, ara com ara, és la mà dreta de la futura presidenta al departament. Entre altres àrees, va ser directiva a Disseny, Compres, Producció, Distribució i Marxandatge.

Dos coneguts alts càrrecs més d’Ortega són els seus oncles Jorge i Óscar Pérez Marcote, directors generals de Massimo Dutti i Zara, respectivament. El primer es va incorporar a l’empresa el 1981 per formar part de la plantilla de Zara Home i porta les regnes de la cadena menys ‘fast fashion’ del grup, i una de les poques adquirides a tercers, des de 1991. El segon germà de Flora Pérez va passar també per diverses potes del negoci de Zara després de desembarcar a l’ensenya el 1988. Va arribar a dirigir Bershka el 2005.

Notícies relacionades

Des de la seva creació el 1991, Pablo del Bado s’encarrega de la supervisió de Pull&Bear. És un altre dels clàssics que s’integra al comite de direcció en aquest viatge de tornada d’Inditex a la gestió compartida entre la família Ortega i un conseller delegat extern, com en els seus inicis, quan juntament amb el fundador hi havia José María Castellano com a CEO. Hi ha dos membres més del comitè vinculats directament a la cadena de referència. Són Miguel Díaz Miranda, director financer i d’Operacions de Zara, que va arribar fa més de 30 anys; i Javier García Torralbo, amb un llarg currículum en gestió de botiga i distribució, fins al seu nomenament el 2010 com a encarregat de Zara.com.

La delegació encarregada de les decisions del dia a dia es completa amb Ignacio Fernández Fernández, un inspector d’Hisenda que és director general de Finances de tot el grup des de 2009; i Begoña López-Cano, responsable de l’àrea de Recursos Humans d’Inditex.

Temes:

Inditex Empreses