Zona Franca

L’Administració accelera un ‘pla b’ per a Nissan mentre espera la resposta de GWM

  • La reindustrialització entra en la seva última fase i en els pròxims dies es donarà a conèixer el projecte responsable de la reindustrialització de les factories de la Zona Franca, Montcada i Sant Andreu.

  • La Generalitat i el Govern central envien una carta de contraoferta a la marca xinesa Great Wall per millorar les condicions i mirar de retenir-los de cara a l’ocupació de la planta barcelonina.

L’Administració accelera un ‘pla b’ per a Nissan mentre espera la resposta de GWM

ACN / AINA MARTÍ

2
Es llegeix en minuts
Xavier Pérez
Xavier Pérez

Cap de redacció Motor

Especialista en Periodista de motor centrat en el sector de l'automòbil i la motocicleta, així com en totes les árees d'economía relacionades amb la industria de l'automoció, la movilitat sostenible i l'electrifcació.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«És qüestió de dies», coincideixen a assenyalar diverses fonts implicades en la reindustrialització de Nissan. Aquest dimecres el Govern central, la Generalitat, empresa i els sindicats s’asseuen avui per abordar el pla alternatiu a què fins ara era el principal candidat a substituir a la firma nipona en Zona Franca: la xinesa Great Wall Motors (GWM). Doncs la via GWM perilla i l’Administració i els agents socials es preparen per donar més protagonisme al projecte col·lectiu del ‘hub’ de l’electromobilitat liderat per QEV Technologies; segons expliquen fonts coneixedores del procés de reindustrialització.

En els últims dies hi ha hagut dos moviments en paral·lel per mirar de tancar el futur industrial i dels més de 1.500 treballadors que aquest dimecres han sortit al carrer a manifestar-se. El fabricant de cotxes GWM continua sent la primera opció, i per això l’Administració ha millorat la seva última oferta per atraure’ls a la Zona Franca. L’esforç ha sigut triple, ja que a més d’augmentar l’import a nivell d’ajudes públiques tant de Govern central com de Generalitat, Nissan hauria acceptat rebaixar el valor dels actius que pretén traspassar a GWM i els sindicats valoren la possibilitat de rebaixar i adaptar les seves condicions laborals a la nova companyia.

Nova oferta a GWM

L’«oferta final», segons la van qualificar fonts coneixedores del procés, va ser remesa aquest dimarts a la tarda als negociadors de GWM, que en els pròxims dies hauran d’emetre una resposta definitiva sobre si es queden amb els terrenys de Nissan a la Zona Franca o s’emporten les seves inversions a un altre lloc. Segons fonts coneixedores, l’import en ajudes ofert a GWM superaria els 100 milions d’euros, tot i que des del Ministeri d’Indústria no confirmen ni desmenteixen cap xifra. «És una bona oferta, hem millorat els instruments de finançament, dels actius i del lloguer. És una opció que segueix oberta», ha assenyalat avui la Ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto.

Notícies relacionades

En paral·lel i amb l’objectiu de no jugar-s’ho tot a una sola carta, la comissió de reindustrialització ha consensuat aquest dimecres que acceleren el ‘pla b’. Aquest pla consisteix a donar més protagonisme al projecte del ‘hub’ d’electromobilitat, liderat per l’empresa QEV. Aquest, que amb GWM en l’equació estava contemplat que es quedés les instal·lacions de Montcada i Reixac, ara passaria a ubicar-se a la Zona Franca, amb més capacitat productiva. I el fabricant de motocicletes elèctriques i altres productes lligats amb els nous paradigmes de la mobilitat, Silence, manté el seu encaix a la fàbrica de Montcada.

En les últimes hores s’ha dit en alguns mitjans que part del ‘pla b’ també podria ser l’empresa Tess Defence, companyia dedicada a la producció de material militar (tancs i altres vehicles similars). La informació ha sigut ràpidament desmentida per part del Conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, que ha admès que «el Govern no recolzarà en cap cas que una indústria militar s’instal·li als terrenys de la Zona Franca que actualment ocupa Nissan».

Temes:

Nissan Ocupació