Per a empreses

Les grans elèctriques ofereixen contractes a llarg termini amb un «preu raonable» el 2022 i el 2023

Només entre el 10% i el 20% de la indústria tenen coberta la seva demanda de l’any vinent amb algun instrument a termini

Les grans elèctriques ofereixen contractes a llarg termini amb un «preu raonable» el 2022 i el 2023
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Amb els preus de l’electricitat disparats (aquest dimarts s’ha arribat al segon preu més gran de la història al mercat majorista a 274,56 euros el megawatt-hora), les grans elèctriques han ideat una fórmula alternativa per als seus grans clients, exposats a la volatilitat d’aquests preus que es mantindrà en nivells rècord en el primer trimestre del 2022: contractes a llarg termini vinculats a un parc renovable a partir del 2024 amb un «preu raonable» el 2022 i el 2023.

«Les quatre grans, EDP, Iberdrola, Naturgy i Endesa ho estan plantejant, una altra cosa són les ofertes concretes», afirma Francisco Espinosa, soci director de l’Associació de Consumidors d’Electricitat (ACE) que agrupa empreses del sector serveis i indústria no electrointensiva, per a qui l’energia suposa entorn del 5% dels costos totals. Aquesta associació representa milers de companyies que consumeixen prop de 20 terabats-hora d’energia a l’any, una xifra similar a la que gasten les 74 plantes electrointensives integrades a l’Associació d’Empreses amb Gran Consum d’Energia (AEGE), per a qui l’energia pot arribar a suposar un 50% dels costos.

Les dues indústries tenen el mateix problema: la baixa quantitat d’energia coberta per a l’any vinent. En el cas d’ACE només el 20%, mentre a AEGE d’aquesta taxa es redueix al 9,5%, segons van revelar els representants de les dues patronals aquest dimarts durant el III Congrés Aeléc. És a dir, si no s’hi posa remei, aquests consumidors estaran molt exposats als vaivens del mercat el 2022, quan els futurs apunten que els preus es mantindran en els nivells actuals almenys fins a la primavera.

La fórmula del Govern per resoldre el problema era treure del denominat ‘pool’ (mercat majorista) l’energia de les renovables més antigues (generació RECORE) per portar-les a contractes a preu raonable amb la indústria i els consumidors PVPC, però les crítiques d’algunes empreses van deixar en ‘stand by’ aquesta iniciativa.

Notícies relacionades

Si aquesta opció no tira endavant, «l’alternativa són productes de llarg termini», segons el director general de Relacions Institucionals i Regulació d’Endesa, José Casas Marín. «Els mercats OTC (mercats secundaris) fixen un preu alt encara el 2022 i més baixos el 2023 i següents. Cal preparar productes amb un preu raonable d’entorn 55 o 60 euros que es pugui tancar per un període de tres o quatre anys», va afegir. «Més d’un no li faria fàstics si el preu de l’energia els encaixés», responia el director general d’AEGE, Fernando Soto.

El representant de la patronal electrointensiva va justificar la baixa quantitat de contractes a llarg termini en què les elèctriques canviaven de preu d’un dia per l’altre. «Hi havia poca serietat per la volatilitat dels preus i cal ser seriosos si firmes un contracte de 10 anys», va afegir. L’oferta que ara plantegen les elèctriques passaria per un preu ‘molt baix’ a partir del 2024 i un altre de ‘raonable’ per als pròxims anys. «Tancar contractes a llarg termini en un moment en què els futurs marquen 150 i l’‘spot’ 270 crec que no és el millor moment, una altra cosa és que no quedi cap altra opció», afegeix Francisco Espinosa.