Escassa cobertura privada

Només una quarta part de les empreses espanyoles compta amb plans de pensions per als seus empleats

El 61,8% del sector financer compta amb plans de previsió social per als seus empleats, en contrast amb tan sols el 5,3% de les empreses de transport i logística

Només una quarta part de les empreses espanyoles compta amb plans de pensions per als seus empleats
3
Es llegeix en minuts

Només una quarta part de les empreses espanyoles, en concret el 26,8%, compta amb plans de previsió social per als seus empleats. El sector financer és el més actiu en aquesta matèria ja que el 61,8% de les empreses compta amb plans de previsió, en contraposició al del transport i la logística, en el qual tan sols el 5,3% té aquest tipus d’instruments per complementar la jubilació dels seus empleats, segons el ‘V Informe Situació de les Pensions a Espanya’, publicat per la consultora KPMG. En l’estudi han participat 439 empreses des que es va iniciar aquest exercici, tant d’àmbit local, multinacionals espanyoles i filials de multinacionals estrangeres, sent molt poca la representació de les pimes a la mostra. Incloent aquestes últimes, el percentatge d’empreses amb plans de previsió social seria significativament menor.

Unes altres de les àrees d’activitat que tenen plans de previsió són les empreses energètiques, amb un 48%, i el sector químic i farmacèutic, amb un 40,5%. En aquest últim cas no s’ha d’oblidar que el conveni col·lectiu general de la indústria química, aprovat el juliol d’aquest any, recull el compromís de constituir una comissió d’estudi que analitzi la viabilitat i, en el seu cas, la conveniència d’abordar la promoció d’un pla de pensions d’ús de caràcter sectorial, una assegurança d’accidents o una de vida per als treballadors del sector.

Per a KPMG «queda molt camí per recórrer en el desenvolupament de la previsió social complementària a Espanya». El 55% de les empreses reconeixen que tenen a la seva agenda la presa de mesures per planificar la jubilació dels seus empleats a mitjà termini, atès que hi ha una demanda creixent dels empleats a les seves empreses perquè aquestes implantin plans de jubilació. Un dels grans problemes de les empreses és desfer-se d’empleats grans i alts salaris quan el conveni no ha previst la jubilació obligatòria. L’establiment de plans de pensions d’empresa podria minimitzar l’impacte en els comptes de la sortida dels empleats més longeus.

En termes generals, el 79% de les empreses estaria disposat a realitzar una aportació sobre el salari als seus empleats amb l’objectiu de destinar-la a l’estalvi per a la jubilació dels mateixos tot i que, no obstant, el 46% ha indicat que actualment no es donen les condicions econòmiques per realitzar-les.

Álvaro Granado, director responsable de l’àrea de Pensions de KPMG Advocats, ha assegurat que, «sent les circumstàncies econòmiques el motiu principal per no promoure plans de previsió des de les empreses, hi ha diverses solucions al mercat per desenvolupar la previsió social col·lectiva sense que es comprometi la sostenibilitat de les mateixes empreses. A més, la falta d’informació constitueix un fre al creixement de la previsió social complementària a Espanya».

Un 4% per a la plantilla, el 20% per als directius

Notícies relacionades

Quant a quantitats destinades a aportacions, la majoria de les empreses tenen fórmules consistents en un percentatge fix sobre el salari pensionable, en la majoria dels casos equivalent al salari fix brut, que sol ser al voltant d’un 4%. La meitat de les empreses amb plans d’aportació definida o mixtos dirigits a la totalitat de la plantilla exigeix aportació per part de l’empleat per tenir dret a l’aportació de l’empresa, de manera que el més habitual és que l’empresa dupliqui l’aportació obligatòria de l’empleat.

L’informe també reflecteix que el 9% de les empreses ofereixen plans dirigits a directius que solen tenir unes aportacions que oscil·len entre el 15% i el 20% del salari del directiu. Òbviament, si es realitzessin aportacions d’aquest nivell per a tota la plantilla, amb la possibilitat de traspàs d’aquest fons a altres empreses, el mercat laboral podria guanyar en flexibilitat i el rejoveniment de plantilles seria més factible en empreses sanejades. Segons l’informe sobre remuneració dels consellers de les companyies de l’Ibex 35 elaborat per KPMG Advocats, el 74% de les empreses de l’Ibex 35 té plans de previsió social dirigits a consellers. El 2020, un 24% de les companyies de l’Ibex 35 amb plans de jubilació per als seus consellers no ha realitzat aportacions. Quant a vehicles de finançament, pot dir-se que està bastant equilibrada la proporció entre plans de previsió instrumentats a través de plans de pensions d’ocupació i mitjançant pòlisses d’assegurança.