Trobada d’Economia a S’Agaró

Guindos insisteix a «no cometre errors» amb els salaris per una inflació «transitòria»

El vicepresident del BCE assegura que l’impacte econòmic d’una recrudescència de la pandèmia del coronavirus serà «més limitat»

Alerta de riscos a mitjà termini per a l’estabilitat financera per l’evolució dels preus de la vivenda i la valoració dels actius financers

Guindos insisteix a «no cometre errors» amb els salaris per una inflació «transitòria»

Efe / David Borrat

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha destacat que la recuperació a la zona euro «és una realitat», tot i que ha perdut una mica de dinamisme. Aquest any, l’àrea creixerà el 5% i el que ve registrarà una alça «molt intensa» i el mercat laboral també millora, amb una taxa d’atur que està a nivells precrisis, ha explicat durant la seva intervenció en la inauguració de la 26a Trobada d’Economia a S’Agaró.

Guindos ha atribuït la desacceleració als colls d’ampolla i els costos energètics, però, en tot cas, a finals d’aquest any, la zona euro ha recuperat el nivell de renda pre-Covid, ha explicat. El vicepresident del BCE ha admès l’acceleració de la inflació i un altre element, com l’alça dels costos del transport i els nolis, que s’estan prolongant més del previst, igual com el cost de l’energia.

El risc és que tot això duri més de l’estimat i que se superi l’objectiu de preus del 2% i que això comenci a afectar a efectes de segona ronda. Llavors, seria més duradora, ha alertat. És per això que és important, ha emfatitzat, que no hi hagi efectes de segona ronda (traslladar les pujades de costos a productes i rendes) i ha demanat «no cometre errors», en referència implícita a les pujades salarials.

Fa uns dies ja va reclamar que les pujades salarials es lliguessin a la inflació subjacent, la que exclou els productes energètics i els aliments no elaborats, que són els més volàtils, una mesura acollida amb satisfacció per algunes patronals. Aquesta variable es va situar a l’octubre en l’1,4%, davant el 5,4% de la taxa general. El vicepresident del BCE ha insistit que la inflació és un fenomen transitori i que el BCE mantindrà el recolzament al creixement.

Riscos amb la vivenda i la valoració d’actius

A la seva vegada ha assegurat que, com a conseqüència de la pandèmia, hi continua havent «un elevadíssim nivell d’incertesa». Ha afirmat que l’estabilitat financera a Europa ha millorat. «No s’ha produït l’onada d’insolvències que havíem previst», ha explicat. Però a mitjà termini, ha afegit, els riscos augmenten per l’evolució del mercat de la vivenda, l’endeutament tant públic com privat, les valoracions dels actius financers molt elevades i una acumulació en els fons d’inversió de riscos molt importants.

Durant la seva intervenció ha destacat que l’economia «s’ha anat adaptant als efectes de la pandèmia» i ha remarcat els efectes produïts per la vacunació. Com a conseqüència d’això, segons el seu parer els impactes sobre l’economia seran «més limitats» del que es podria preveure en una jornada en què les borses han viscut un dia sotracs per la variant sud-africana del virus i l’enlairament de la pandèmia en diversos països europeus.

Per la seva banda, al mateix fòrum, el president de la Cambra d’Espanya, José Luis Bonet, ha recordat que la recuperació «ja és aquí», però «no completa» i tampoc està consolidada. Ha reclamat als polítics que siguin prudents amb les empreses, afectades per l’escassetat de subministraments o la inflació.

Notícies relacionades

Aquesta vegada, a diferència del 2008, «Europa ho ha fet bé», ha assegurat. La mateixa Cambra ha rebaixat al 4,7% el creixement previst per a aquest any i al 5,5% el que ve. I ha emplaçat a «anar amb compte amb les polítiques públiques, que poden gripar els motors», que són les empreses. Bonet considera els fons europeus, dels quals a Espanya li corresponen 140.000 milions d’euros fins al 2026, «oli en un llum», i ha defensat el pla de recuperació espanyol.

El president de l’organisme cameral ha recordat que els fons han d’arribar a les pimes, igual com ha reclamat el president de Pimec, Antoni Cañete, en un debat en una sessió anterior. En aquest sentit ha recordat la importància de les oficines d’Acelera Pimes, a través de les quals es gestionarà el bonus de digitalització a què es destinaran 3.000 milions fins al 2023 per a pimes i autònoms.