Encariment de matèries primeres

Els preus dels materials de la construcció reflecteixen els encariments

L’associació Andimac assegura que l’impacte ha sigut més fort en plàstics i derivats del petroli

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Els distribuïdors de materials de la construcció reconeixen que ja estan repercutint les pujades de preus de les matèries primeres en els seus establiments. Fonts de l’Associació Nacional de Distribuïdors de Ceràmica i Material de Construcció (Andimac) reconeixen que les pujades tan fortes de les últimes setmanes es comencen a moderar i tenen l’esperança que la situació es normalitzi durant el primer trimestre del 2022. «La pujada de preus ha sigut generalitzada però on més ha incidit és en els plàstics i derivats del petroli, amb pujades acumulades en els últims dies per sobre del 15%; en acer, amb increments que han arribat entre les dues grans ‘onades’ amb pujades fins al 35% (el 55% en un any, segons la Confederació Nacional de la Construcció); i el llautó, en què podem parlar de pujades d’entre un 7-8%». 

Els professionals del sector de la construcció han percebut que hi ha hagut una veritable crisi d’oferta de matèries primeres, amb falta palpable de prou material per emprendre noves obres. A la falta determinant de fusta i acer, per exemple, es va afegir el dramàtic augment del cost de l’energia. Com a conseqüència, es va produir un cercle perniciós que va afectar materials que fins aleshores no havien patit cap encariment, com el ciment o la ceràmica. També en la porcellana sanitària s’espera una pujada.

Problemes puntuals

‘Desproveïment’ continua sent una paraula tabú en el sector i els professionals coincideixen, en general, que no hi està havent botigues buides. Sí que es va viure una certa situació de falta de materials a principis del 2021 i fins abans de l’estiu, però a partir del setembre la situació s’ha anat normalitzant, si bé els proveïdors i les empreses han aprofitat per recarregar estocs, cosa que ha transformat una situació de normalitat en problemes puntuals en productes d’alta demanda.

Notícies relacionades

El que sí que s’està deixant notar és la falta de determinats productes electrònics per la falta de microxips. És el cas de termòstats, per exemple. En el cas d’un fabricant concret que ha deixat de fabricar, el preu va passar de 2 a 60 euros, asseguren fonts d’Andimac. Fàbriques a mig gas a la Xina estan aguditzant els problemes. La falta de subministrament d’alguns productes (xips, llautó...) causa en aquests moments que es limitin les compres per client.

Com a conseqüència d’aquesta situació, a Andimac reconeixen que les pujades s’estan traslladant al client final, tant a l’alça com a la baixa, en funció de la disponibilitat dels productes i la seva demanda. Les cadenes de distribució de materials per a la construcció asseguren que no tenen dades la paralització d’obres sigui generalitzada per l’alça de costos, tot i que si es retarden inicis fins i tot disposar de prou material. Els preus de les obres poden variar en funció d’aquests alts i baixos i no és possible, asseguren, oferir preus tancats a sis mesos vista. «Un associat ens va posar l’exemple d’un gran proveïdor que fa dues setmanes li va anunciar una pujada del 8% d’un pressupost, i només dues setmanes després el rectificava amb una pujada del 13%. És molt difícil planificar en aquest context», afirmen des d’Andimac.