Fixesa a partir de 5 anys

La nova llei d’interins, a un pas de ser aprovada al Congrés

  • Una majoria de partits a la Cambra baixa valida l’acord al qual s’ha arribat per habilitar que aquells eventuals amb cinc anys ininterromputs a la mateixa plaça puguin passar a fixos sense fer oposicions

La nova llei d’interins, a un pas de ser aprovada al Congrés

Europa Press / Ricardo Rubio

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El projecte de llei per estabilitzar l’ocupació en la Funció Pública ha superat aquest dilluns un nou tràmit parlamentari. Una majoria de partits al Congrés dels Diputats han formalitzat les esmenes perquè tot aquell interí amb cinc anys o més d’antiguitat ininterrompuda a la mateixa plaça pugui passar a fix sense fer oposicions, tal com va avançar EL PERIÓDICO. La comissió celebrada aquest dilluns ha donat per bo l’acord al qual s’ha arribat entre el PSOE, Unides Podem, ERC i el PNB per consensuar algunes de les seves esmenes i pactar aquesta fórmula de cinc anys, amb la qual pretenen consolidar part de la plantilla de l’Administració que es troba actualment en frau de llei.

La nova llei per rebaixar la temporalitat en la Funció Pública encara ara la seva última pantalla. Ja només falta el vistiplau definitiu en el ple del Congrés perquè la norma del salt final al Senat i entre plenament en vigor. Si no s’alteren les actuals majories entre partits que s’han armat per tirar endavant la norma, aquesta prosperarà. La principal novetat introduïda pels partits al text pactat entre el Govern i els sindicats és aquesta finestra perquè, via concurs de mèrits, un treballador públic amb contracte eventual pugui passar a indefinit sense haver de passar per un procés d’oposició.

La norma per a l’estabilització de temporals a l’Administració és un dels compromisos adquirit amb la Unió Europea per a l’arribada dels fons europeus. I la promesa del Govern va ser tenir-la plenament en vigor abans d’acabar el present any. La reforma pretén acostar la temporalitat al sector públic al 8%, quan actualment és del 31%; segons les últimes dades de l’INE. La via d’habilitar concursos de mèrits aquells interins en frau afecta directament, com a mínim, 300.000 persones que el Govern té detectats que ocupen funcions estructurals. Xifra que des de les plataformes de treballadors eleven fins a 800.000 persones a tot Espanya.

Notícies relacionades

La primera proposta del Govern per sumar els vots d’ERC o PNB, necessaris perquè la votació prosperés, va ser obrir la porta que tot aquell interí amb 10 anys d’antiguitat ininterrompuda podria consolidar la plaça que ocupava via concurs. Aquest dilluns, i després de gairebé dos mesos de negociacions, els partits han formalitzat en la comissió d’Hisenda i Funció Pública l’acord per rebaixar aquells 10 anys 5.

A més d’habilitar concursos d’oposició amb més pes en l’experiència per a aquells interins amb menys de cinc anys al lloc. En l’esmentat cas, la valoració de l’antiguitat acumulada serà de fins al 40%, cosa que afavoreix les persones que ja estiguin prèviament en la institució com a eventuals sobre els nous. I també contempla la possibilitat que cada administració decideixi no fer eliminatòries les fases d’oposició entre si, fet que permetria als examinats a treure la plaça si tenen un aprovat de mitjana, per més que hagin pogut suspendre alguna prova.