Obra pública
Transportes compensarà constructores per la pujada de preus dels materials
El ministeri enllesteix una norma per evitar litigis per l’encariment de subministraments a les obres públiques
L’objectiu és donar resposta legal si hi ha diferències de costos respecte al moment en què es van lligar els contractes

Lleuger moviment de fitxa del Govern per fer front a les conseqüències dels colls d’ampolla industrials. El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha confirmat que treballa en una «disposició normativa» per compensar el sector per les pujades de preu dels materials que ha provocat la falta de subministraments. Segons expliquen a El Periódico fonts del departament, la finalitat és comptar amb un marc jurídic que eviti litigis i doni resposta legal a fenòmens com la pujada de preus.
Es tractarà, d’acord amb les mateixes fonts, de compensacions extraordinàries i només a determinats contractes públics d’obres «les ofertes dels quals es van presentar quan aquesta pujada de preus no era previsible».
Encara falta per saber en quin tipus de disposició normativa treballen o quin horitzó temporal hi ha establert per tenir-la llesta i aprovada, però tot apunta que les pressions de les constructores han fet efecte.
De fet, va ser el president de la Confederació Nacional de la Construcció (CNC), Pedro Fernández Alén, qui va explicar fa dos dies que hi havia moviments en aquest sentit. Segons la informació que estima el líder patronal, el Govern estaria preparant una llei urgent que permetés tornar a la situació prèvia a la llei de desindexació de l’economia. Aquesta llei, impulsada i aprovada durant el mandat de Mariano Rajoy (PP), va desvincular els preus dels serveis públics de l’índex de preus de consum (IPC). És a dir, va fer que una inflació disparada, com és el cas, no impliqués necessàriament canvis en preus, taxes, tarifes o ajudes.
Norma a tres bandes
A més, Alén va especificar que es tractava d’una tasca conjunta entre els ministeris de Transport, Economia i Hisenda. Altres fonts del sector també van indicar a aquest mitjà que els dos primers departaments ja havien donat el vistiplau a la norma i que ara la pilota era a la teulada del ministeri dirigit per María Jesús Montero.
La qüestió és que fonts del departament d’Hisenda fins i tot van negar que hi hagués una decisió presa al respecte, un posicionament que xoca frontalment amb la informació que arriba ara del Ministeri de Transport, que refuta l’existència d’aquest treball per mirar de compensar el sector de la construcció.
Materials un 22% més cars
Notícies relacionades«Sabem que el Govern està treballant per fer un reial decret que reequilibri els contractes públics. I està anant ràpid perquè s’està veient que estan quedant desertes licitacions», va afirmar el portaveu patronal. Alén va posar sobre la taula que en els últims tres mesos els materials de construcció s’han encarit un 22,2%, tant per a grans obres com per a petites reformes. I això ha provocat que el 75,6% de les companyies del sector hagi hagut de retardar treballs en l’últim trimestre.
Entre això i la falta de mà d’obra qualificada, va lamentar, difícilment els projectes previstos amb els fons europeus estaran licitats el 2023 i executats el 2026.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?