NextGeneration EU

La Generalitat aspira que el 20% dels fons europeus per a Espanya es quedin a Catalunya

  • La conselleria d’Empresa obre una oficina específica per assessorar les companyies catalanes per captar i cursar inversions

La Generalitat aspira que el 20% dels fons europeus per a Espanya es quedin a Catalunya

Elisenda Pons

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El desplegament dels fons europeus ja ha començat i la Generalitat no vol que les empreses catalanes se’n quedin al marge. Concretament, des de l’Executiu català es marquen l’objectiu que les companyies amb seu a Catalunya captin com a mínim el 20% dels NextGeneration EU destinats a Espanya. Un pes equivalent al PIB de Catalunya en el conjunt de l’economia espanyola. Entre transferències i crèdit, Espanya rebrà 144.000 milions d’euros; tot i que des de la Generalitat no han volgut tancar-se a una xifra concreta. Per maximitzar l’arribada d’aquests fons, la conselleria d’Empresa i Treball ha inaugurat aquest dilluns una oficina a Barcelona i una delegació a Madrid per assessorar les societats per postular, captar i gestionar els projectes i inversions habilitades des de la UE.  

«Ens hi va el futur immediat [...] és una oportunitat que no podem deixar passar», ha declarat el conseller d’Empresa, Roger Torrent, en roda de premsa aquest dilluns. L’oficina posarà a disposició de les empreses un sistema d’alertes personalitzades per a les convocatòries de fons que es vagin obrint i que puguin encaixar amb els seus interessos i capacitats. Prèviament a l’obertura de l’oficina, la Generalitat havia rebut la consulta d’unes 700 empreses sobre qüestions relatives a les NextGeneration.

Notícies relacionades

Conscients de la centralitat del sistema de gestió dels fons habilitats pel Govern, la Generalitat obrirà una delegació a Madrid. Aquesta centralitat ha sigut motiu de crítiques per part del conseller, que ha acusat l’Estat de mirar d’«arraconar la Generalitat» d’aquesta gestió. En aquest sentit, Torrent ha reivindicat «gestionar des de la proximitat», per assegurar «que els fons arriben a les pimes, per això hem demanat a l’Estat la cogestió, per poder fixar directrius de repartiment i així assegurar que arribin a les pimes. Això no està sent possible», ha declarat.

La conselleria d’Empresa ha incorporat 10 nous professionals, per arribar a un total de 30 professionals dedicats expressament. La Generalitat, de moment, no contempla, però tampoc descarta contractar consultores privades –com ja han fet altres comunitats autònomes– per reforçar la seva estructura de gestió. No obstant, Torrent ha destacat la voluntat de generar «musculatura pròpia» en l’administració, ja pensant de cara a futur i consolidar les dinàmiques de postular cofinançament europeu.

Els primers fons arriben al Baix Llobregat i al Bages